Sa sajma zapošljavanja pravac u arhivu poslodavca

Izvor: Politika, 04.Mar.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa sajma zapošljavanja pravac u arhivu poslodavca

Na četvrtom francusko-srpskom sajmu zapošljavanja koji je organizovan u Francuskom institutu, predstavnici 11 stranih kompanija uglavnom su sakupljali radne biografije kandidata. – Manifestaciju posetilo više od 1.000 srpskih diplomaca

Pred ulazom u Francuski institut u Knez Mihailovoj – gužva. Unutar velelepnog zdanja, gde se smestilo 11 francuskih firmi koje posluju u Srbiji, još veća. Mladi tragaju za poslom, ne biraju gde će zastati i ostaviti radne biografije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ubeđuju predstavnike stranih kompanija da su baš oni najbolji izbor. Dovoljno su stručni, obrazovani, prodorni... Neke od njih čak i ne interesuje ponuda, jer im je, uveravaju, „preko glave” poznatog scenarija – čekanje poziva na intervju za posao. A toga je, istina, bilo najviše. Oni koji nikada do sada nisu overili radnu knjižicu veruju da će ugledni poslodavci u svoje redove primiti i tek diplomirane stručnjake.   

– Za sada se uzdam u sajmove ovakvog tipa, ali ne želim da završim u arhivi neke firme. Biografiju sam ostavio na tri štanda, ali mi niko nije ponudio ništa konkretno. Posebno me je iznenadilo to što organizatori nisu postavili formulare za popunjavanje radne biografije – kaže Slobodan Simeunović, informatičar koji je pre tri meseca diplomirao na Visokoj poslovnoj školi. Ovaj mladić je od tada na birou rada, ali od države ne očekuje preteranu pomoć, jer kako kaže, do sada ga niko nije kontaktirao niti mu ponudio zaposlenje u struci.

– Mediji bruje da je IT sektor najperspektivniji u Srbiji, pa se nadam da će i za mene biti mesta u njemu – uveren je Slobodan.

Na četvrtom francusko-srpskom sajmu zapošljavanja predstavnici 11 kompanija uglavnom su sakupljali radne biografije kandidata.

– Ovoliki broj poslodavaca zaista obećava, ali ću biti zadovoljna tek kada budem dobila šansu da radim u nekoj od firmi i samo ako budem dobila posao u struci – kaže dvadesettrogodišnja Radmila Biga, koja je pre pola godine diplomirala francuski jezik i književnost u Novom Sadu.

– Spremna sam i na ustupke prilikom zapošljavanja, ali bih poslove koji nisu u uskoj vezi sa mojim obrazovanjem radila na kraće vreme, čisto da zaradim za džeparac – ističe ova Novosađanka.

Manifestaciju koju je organizovalo Udruženje diplomaca francuskog visokoobrazovnog sistema (ADEF) posetilo je više od 1.000 srpskih diplomaca, a skup su podržali Francusko-srpska privredna komora i Francuski institut u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ambasada Francuske u Srbiji. U toku dana organizovane su i brojne radionice na teme – kako sastaviti svoj si-vi ili motivaciono pismo, kako studirati u Francuskoj, kako je biti francuski diplomac u Srbiji, kao i okrugli sto o položaju mladih diplomiranih stručnjaka u Srbiji.

----------------------------------------------

Više od polovine mladih bez posla

Fransoa Gzavije Denio, francuski ambasador u Srbiji, poručio je na otvaranju sajma da je cilj manifestacije povezivanje mladih sa investitorima iz Francuske.

– Od 40 najvećih francuskih firmi, polovina posluje u Srbiji, kao i još mnogo manjih firmi, dok se 620 studenata iz Srbije trenutno školuje na francuskim univerzitetima i fakultetima – kazao je ambasador.

Ljiljana Džuver, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, podsetila je da su mladi zbog ekonomske krize u teškom stanju i da više od polovine njih (uzrasta od 15 do 24 godine) nije zaposleno.

– Od 770.000 nezaposlenih u Srbiji, 270.000 su mladi do 30 godina, a od toga 20 odsto nema nikakve kvalifikacije – kazala je pomoćnica ministra.

M. R. B.

objavljeno: 05.03.2013.
Pogledaj vesti o: Sajam zapošljavanja

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.