Sa Šengenom u Švajcarsku

Izvor: RTS, 12.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Šengenom u Švajcarsku

Od danas u Švajcarsku može da se ulazi sa Šengen vizom. Prošle noći ukinute su granične kontrole na kopnenim prelazima čime je zemlja postala članica Šengen zone.

Švajcarska je u ponoć ukinula granice prema Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Austriji čime je postala dvadest peta članica Šengenskog sporazuma.

Deo granice prema Lihtenštajnu ostao je pod kontrolom, pošto bi ta zemlja trebala da postane članica Šengen zone u 2009. godini.

Kontrole >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na aerodromima biće ukinute 29. marta 2009. godine, ali će putnici sa Šengen vizom moći od danas da uđu u Švajcarsku, potvrđeno je agenciji Beta u ambasadi Švajcarske u Beogradu.

Šengenska zona sada obuhvata 25 zemalja, od kojih su 22 članice EU. Pored Švajcarske, zemlje koje nisu članice EU ali su u Šengenskoj zoni su Island i Norveška.

Za Švajcarsku više neće biti potrebna švajcarska viza, već će biti validna bilo koja Šengen viza. Ambasada Švajcarske u Beogradu počeće sa izdavnjem Šengen vize od 15. decembra 2008. godine.

Švajcarske vize koje važe i nakon stupanja na snagu šengenskih sporazuma biće i dalje prihvaćene za ulazak u Švajcarsku, ali ne i za ulazak na teritoriju ostalih "šengen država".

Švajcarci su se na referendumu 2005. godine izjasnili za ulazak u Šengen zonu a ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u januaru ove godine odobrili su pristupanje te zemlje sporazumu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.