Sa Kuperom o Brnjaku i Jarinju

Izvor: RTS, 06.Okt.2011, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Kuperom o Brnjaku i Jarinju

Jarinje i Brnjak biće glavna tema razgovora sa evropskim posrednikom Robertom Kuperom u Beogradu, izjavio je šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper dolazi u petak u Beograd, gde će se sastati sa šefom beogradskog tima Borislavom Stefanovićem i ministrom za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Stefanović je rekao da će glavna tema razgovora biti problemi na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

"Nema potrebe da Beograd nameće tu temu, ona postoji jer su nam događaji nametnuli, jer se taj problem mora rešiti kako bi se nastavio razgovor sa Prištinom", rekao je Stefanović.

On je dodao da će Beograd biti konstruktivan i ponuditi konkretna rešenja.

"Sutra će biti vrlo detaljni razgovori o modalitetima kako da rešimo problem na Jarinju i Brnjaku i mi smo spremili nekoliko konkretnih predloga", rekao je šef pregovaračkog tima Beograda.

Stefanović je rekao da ne postoje problemi po pitanju primene dogovora o carinskom pečatu i pratećoj carinskoj dokumentaciji koji su urađeni na, kako je rekao, statusno neutralni način, ali da postoji procedura koja se tiče slobode kretanja i koja će biti ispunjena.

"To nije uslov Srbiji za pozitivno mišljenje EK o statusu kandidata, ali jeste naša obaveza koju ćemo brzo ispuniti jer su to stvari koje idu nama u korist", kazao je Stefanović.

Razgovori Beograda i Prištine, koji se odvijaju pod pokroviteljstvom EU, prekinuti su zbog eskalacije nasilja na severu Kosova i Metohije.

Beogradski tim insistira na tome da se pre nastavka dijaloga razgovara o situaciji na administrativnim prelazima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.