SZO na nogama: Virus zika se eksplozivno širi

Izvor: B92, 28.Jan.2016, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO na nogama: Virus zika se eksplozivno širi

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će organizovati hitan sastanak zbog “eksplozivnog“ širenja virusa zika, prenosi “Gardijan“.

“Prošle godine je virus prvi put registrovan u Latinskoj Americi, odakle se proširio eksplozivno“, navodi se u saopštenju.

Margaret Čan, koja se nalazi na čelu SZO, navela je da je veoma zabrinuta, jer je virus registrovan u 22 zemlje Severne, Srednje i Južne Amerike.

Ona je navela da je sazvala sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 1. februar.

“Uzbuna je na visokom nivou. Širenje virusa je u nekim slučajevima povezano sa porastom broja beba koje se rađaju sa veoma malim glavama“, navela je ona.

Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou, rekla je Čanova na sastanku članica SZO danas u Ženevi, prenela je agencija AFP.

Šefica SZO je izjavila da, iako nema definitivnog dokaza da je virus zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu, "nivo opasnosti je izuzetno visok".

Ona je dodala da postoji moguća veza između infekcije virusom zika i Gijen-Bareovog sindroma, koji može da uzrokuje privremenu paralizu.

SZO je poslednji put sazvala međunarodnu vanrednu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, tokom koje je od te bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.

Virus zika je otkriven 1947. godine, ali je decenijama uzrokovao samo blaže zdravstvene teškoće, ali je Čanova istakla da je "situacija danas dramatično drugačija".

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, virus zika je sada prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Zasad ne postoji vakcina protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Naučnici već godinama nastoje da proizvedu lek protiv denge, ali bez uspeha.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je danas da bi u narednih godinu dana u Severnoj i Južnoj Americi virusom zika moglo da se zarazi tri do četiri miliona ljudi, kao i da bi ta bolest mogla da se proširi i na Kinu.

Zvaničnik odeljenja SZO sa sprečavanje epidemija u Severnoj i Južnoj Americi Silvan Aldigjeri je rekao da se ta procena temelji na ranijem broju zaraženih denga groznicom, koju takođe prenose komarci, prenela je agencija AP.

Aldigjeri je naveo da Agencija očekuje "ogroman broj" zaraženih virusom zika zbog velike raširenosti komaraca koji ga prenose, kao i zato što među stanovništvom nema imuniteta na taj virus.

Pošto većina ljudi zaraženih virusom zika ne oseća zdravstvene tegobe, prisutna je "tiha cirkulacija" virusa pa je praćenje njegovog širenja zbog toga otežano, rekao je zvaničnik SZO.

Smatra se da je virus zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu.

SZO je takođe upozorila da bi Kina i druge zemlje u kojima je prisutna denga groznica trebalo da budu na oprezu zbog mogućeg širenja virusa zika.

Sve zemlje u kojima je prisutan azijski tigrasti komarac treba da budu zabrinuti zbog mogućeg širenja virusa zika, upozoravaju zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

Azijski tigrasti komarac prenosi bolesti poput virusa zika, denga groznice i virusa čikungunja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SZO: Virus Zika se eksplozivno širi

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2016

Virus Zika, koji prenose komarci, eksplozivno se širi, izjavila je danas šefica Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan i za 1. februar sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji...Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou, rekla...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

SZO: Virus zika se "eksplozivno širi"

Izvor: VOA, 28.Jan.2016

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se virus zika, koji se povezuje s teškim poremećajima kod novorođenčadi, brzo širi na američkom kontinentu i da bi mogao da pogodi i do četiri miliona ljudi...Organizacija je navela je prvobitno smatrano da virus, koji prenose komarci, predstavlja...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.