SZO: Na američkom kontinentu iskorenjene rubeole

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Na američkom kontinentu iskorenjene rubeole

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su Severna i Južna Amerika poslale prvi region u svetu u kojem su iskorenjene rubeole.

Prema podacima SZO, prošlo je više od pet godina od kako je na američkom tlu registrovan poslednji slučaj rubeola koji je i nastao na tom kontinentu. Sada se na američkom kontinentu beleže samo slučajevi rubeola koji su uvezeni iz drugih delova sveta.

Rubeola, poznata i kao crvenka i frus, zarazna je bolest koja se prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kašljanjem i kijanjem.

Po pravilu je blaža bolest, koju odlikuje trodnevni osip i blago povišena temperatura.

U slučaju trudnoće, međutim, bolest može da izazove defekte kod

novorođenčadi.

SAD su 2004. godine proglasile da su iskorenile tu bolest.

To je treća zarazna bolest koja je iskorenjena na američkom kontinentu, posle velikih boginja i poliomijelitisa, odnosno dečije paralize.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.