SVE GORI ODNOSI KINE SA KOMŠIJAMA: Lete OZBILJNE optužbe na račun Pekinga

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 13:31

SVE GORI ODNOSI KINE SA KOMŠIJAMA: Lete OZBILJNE optužbe na račun Pekinga

Sukobi se ne smiruju

Filipinska obalska straža optužila je danas Kinu da je izvela "opasne" akcije tokom patrole kod filipinskih obala u Južnom kineskom moru.

Brodovi kineske obalske straže su "četiri puta sproveli opasne akcije i blokade jednog filipinskog patrolnog broda", saopštila je Manila.

Patrolni brod Tereza Magbanua poslat je početkom februara "da osigura bezbednost filipinskih ribara" oko grebena Skarboro u Južnom kineskom moru, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji se nalazi oko 350 kilometara zapadno od Manile, navodi se u saopštenju.

Taj greben je Kina oduzela od Filipina 2012. godine.

Tokom misije, kako je rečeno, patrolni brod su "pratila" četiri broda kineske obalske straže.

Peking polaže pravo na gotovo celokupno Južno kinesko more uključujući i vode i ostrva blizu obala svojih suseda, i ne poštuje odluku međunarodnog suda iz 2016. godine kojim se takvo pravo Kine odbija.

Filipini, Brunei, Malezija, Tajvan i Vijetnam takođe polažu prava na više grebena i ostrvaca u Južnom kineskm moru, gde bi neke zone mogle da imaju bogate rezerve nafte.

U decembru prošle godine jedan filipinski brod i brod kineske obalske straže sudarili su se u vodama ostva Spratli, blizu atola Sekond Tomas, gde je postavljen jedan filipinski garnizon. Dve zemlje su jedna drugu optuživale da su odgovorne za taj incident.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.