ŠVAJCARSKA PREDSEDNICA PROGOVORILA O LOGORAŠIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Ostavili smo vas na cedilu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2020, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠVAJCARSKA PREDSEDNICA PROGOVORILA O LOGORAŠIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU: "Ostavili smo vas na cedilu"

Švajcarci bili žrtve neljudske politike, država se prema njima posle rata ponašala "hladnog srca".

Predsednica Švajcarske Simoneta Somaruga po prvi put je govorila o patnjama logoraša u koncentracionim logorima u Drugom svetskom ratu.

Ocenila je da je njena država bila "hladnog srca" prema njima.

Povodom predstojeće 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, po prvi put održan je prijem za preživele Švajcarce iz koncentracionih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << logora.

Somaruga je preživele pozvala zajedno sa grupom studenata istorije Univerziteta u Bernu.

U javnosti je malo poznato da u Švajcarskoj živi između 400 i 600 onih koji su preživeli holokaust.

Oni su posle Drugog svetskog rata došli u Švajcarsku, većina iz Mađarske, Poljske i bivše Čehoslovačke.

Pored njih, najmanje 391 državljanin Švajcarske bio je u nemačkim koncentracionim logorima, od kojih gotovo više niko nije u životu, a radilo se o pripadnicima pokreta otpora, Jevrejima, socijalistima, "asocijalnima", Jehovinim svedocima, Romima.

Švajcarska je dugo imala problem u ophođenju sa "svojim" logorašima.

One week before travelling to @AuschwitzMuseum to commemorate the 75th anniversary of the camp liberation, Swiss President Simonetta Sommaruga @s_sommaruga met with Holocaust survivors in Bern 🇨🇭 https://t.co/dC7NM4qtpp

— Swiss Embassy in Poland (@SwissPoland) January 20, 2020

U nedavno izdatoj knjizi "Švajcarci u koncentracionim logorima", ukazano je kako je Švajcarska za vreme Drugog svetskog rata svoje državljane u koncentracionim logorima ostavila na cedilu.

Na prijemu je predsednica Somaruga po prvi put govorila o tome da su i Švajcarci bili žrtve neljudske politike i da se država prema njima posle rata ponašala "hladnog srca".

- Pretrpeli ste veliku patnju, a najmanje što možemo da učinimo jeste da vama i vašim porodicama pokažemo da ste dobro zbrinuti kod nas - poručila je okupljenima.

Preživeli logoraši zadovoljni su što je zvanična Švajcarska po prvi put zauzela stav prema njima.

Ukazali su da je dugo oklevanje Švajcarske povezano s tim da nakon Drugog svetskog rata mnogi visoki funkcioneri nisu imali interes da sagledaju prošlost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.