SUKOB INTERESA: Zaharije sakrio privatnu firmu

Izvor: Kurir, 05.Sep.2013, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUKOB INTERESA: Zaharije sakrio privatnu firmu

Niko mi nije sugerisao da to treba da prijavim. Ako sam bilo šta uradio protivno zakonu, neka finansijska policija pokrene istragu i onda ću to ispraviti, rekao je najstariji narodni poslanik

BEOGRAD - Zaharije Trnavčević (87), najstariji narodni poslanik u Skupštini Srbije, lider stranke Bogata Srbija i predsednik Nacionalnog agrarnog saveta Vlade Srbije, sakrio je u svojoj imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije da u svom vlasništvu ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << privatnu firmu „Znanje na poklon“ d. o. o., čime već godinu dana krši Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pored toga što nije prijavio „biznis“, najstariji narodni poslanik nije izvršio zakonsku obavezu u pogledu prenosa upravljačkih prava na nepovezano lice u preduzeću u kome je stoprocentni vlasnik. Obe ove obaveze Trnavčević je bio dužan da izvrši u roku od 30 dana po izboru na funkciju narodnog posanika, na koju je stupio 31. maja prošle godine, kada je konstituisan aktuleni saziv Narodne skupštine.

On u prvi mah nije bio raspoložen da odgovori na pitanje zašto kao narodni poslanik krši Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, čak nam je i prekuno telefonsku vezu, ali smo ga ponovo pozvali.

"Šta vi hoćete od mene? Niko mi nije sugerisao da to treba da prijavim. Ako sam bilo šta uradio protivno zakonu, neka finansijska policija pokrene istragu i onda ću to ispraviti", rekao je Trnavčević.

Interesantno je da Trnavčević kao narodni poslanik uopšte ne zna da konflikt interesa i prikrivanje imovine ne procesuira finansijska policija, već Agencija za borbu protiv korupcije. Ukoliko se dogodi da ga ta institucija procesuira, preti mu kazna u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

"Ovaj slučaj je dokaz koliko dugo živimo u partokratskoj državi, u kojoj se pripadnici političke elite bahato ponašaju. Svako ko preuzme javnu funkciju njegova imovina u potpunosti mora da bude prijavljena i vidljiva javnosti. Gotovo svi političari najčešće prijave imovinu i prihode, ali kada se radi o biznisu i preduzećima u kojima imaju udele, tu teško doživljavaju zakonsku obavezu i tome mora da se stane na put“, kaže član odbora Agencije za borbu protiv korupcije profesor Zoran Stojiljković.

On ukazuje na to da treba posebno proveriti da li je Trnavčević „uopšte tražio i dobio saglasnost Agencije da se bavi privatnim biznisom dok obavlja funkciju narodnog poslanika“?!

Inače, prema podacima APR-a, firmu „Znanje na poklon“, u kojoj je vlasnik i direktor, Trnavčević je osnovao 2. 12. 2011. godine, šest meseci pre nego što je posao poslanik.

Preduzeće koje nosi naziv njegove autorske emisije je registrovano za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa. Ova firma, sa šestoro zaposlenih, u 2012. godini ostvarila je prihode od 16,3 miliona dinara i simboličnu dobit od 30.000 dinara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.