SUD: DŽOMBIĆ MOŽE BITI PREMIJER SRPSKE

Izvor: Kurir, 31.Jan.2011, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUD: DŽOMBIĆ MOŽE BITI PREMIJER SRPSKE

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da izborom Aleksandra Džombića za predsednika Vlade RS nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u tom entitetu.

Ovom odlukom omogućeno je da vlada na čelu sa Džombićem pravno preuzme izvršnu vlast u RS i da se završi formiranje novih organa vlasti u RS nakon opštih izbora u BiH 3. oktobra.

U RS su tako u celini implementirani izborni rezultati, što nije slučaj sa Federacijom BiH i kantonima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Odlučujući o zahtevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Veću naroda RS, Ustavni sud je utvrdio da osporenom odlukom nije povređen interes bošnjačakog naroda jer se od navedenih funkcija najviše dve mogu popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda ili ostalih.

Sud smatra da Narodna skupština, time što je za predsednika Vlade RS izabran predstavnik iz reda srpskog naroda, nije povredila Ustav, jer je Džombić drugi predstavnik srpskog naroda izabran na neku od funkcija.

Bošnjački klub je početkom januara stavio veto na izbor Džombića za predsednika Vlade RS, obrazlažući to činjenicom da je povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u RS.

Klub je u obrazloženju veta naveo da se ni na jednoj od od šest funkcija u zakonodavnoj, izvršnoj, i sudskoj vlasti ne nalazi niko od predstavnika bošnjačkog naroda.

Ustav RS definiše da se na tim funkcijama ne može nalaziti više od dva predstavnika konstitutivnih naroda.

Te funkcije odnose se na predsednika Narodne skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Tužilaštva i Veća naroda RS.

Džombić je za predsednika vlade izabran krajem decembra prošle godine, kao i sastav njegovih kabineta na sednici Narodne skupštine RS, ali je njihova verifikacija bila blokirana zbog veta bošnjačkog kluba.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud: Izborom Džombića nije povređen interes bošnjaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2011

BANJALUKA -..Ustavni sud Republike Srpske odlučio je danas da izborom Aleksandra Džombića za predsednika Vlade RS nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u tom entitetu...Ovom odlukom omogućeno je da Vlada na čelu sa Džombićem pravno preuzme izvršnu vlast u RS i da se završi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

Izvor: RSplaneta.com, 31.Jan.2011

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade.

Nastavak na RSplaneta.com...

Sud: Džombić može biti premijer Srpske

Izvor: Glas javnosti, 01.Feb.2011, 07:11

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da izborom Aleksandra Džombića za predsednika Vlade RS nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u tom entitetu...Ovom odlukom omogućeno je da vlada na čelu sa Džombićem pravno preuzme izvršnu vlast u RS i da se završi formiranje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.