STOP DIVERZANTIMA I TERORISTIMA: Pogledajte NOVE ČUVARE KRIMA, stižu u sastav RUSKE GARDE (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOP DIVERZANTIMA I TERORISTIMA: Pogledajte NOVE ČUVARE KRIMA, stižu u sastav RUSKE GARDE (FOTO/VIDEO)

Plovila klase 21980 "Gračanok" su opremljena sredstvima za pretragu morskog dna i detekciju ronilačkih diverzanata i njihove tehnike, ali i sa savremenom opremom za potražno-spasilačke operacije na velikim dubinama.

Brigada Rosgvardije koja se nalazi u Kerču (ova jedinica je obrazovana za obezbeđenje Krimskog mosta) dobiće četiri protivdiverziona broda "Gračanok", rekao je prvi čovek ministarstva Viktor Zolotov, a prenosi Bog Rata.

- Ovom događaju su prethodile >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tri godine zajedničkog rada specijalista iz našeg ministarstva i brodograđevinskih kompanija. Njegov rezultat je prijem u naše jedinice četiri broda iz pomenute serije - rekao je Zolotov za vreme ceremonije svečanog porinuća prvog broda "Gračanok" koji je spušten u vodu u fabrici "Vimpel" koja se nalazi u gradu Ribinsk.

U informativnoj službi Rosgvardije su precizirali da će sva četiri broda stići u grad Kerč na jesen ove godine. Posle spuštanja "Gračanoka" u vodu u planu je da njegova buduća posada ostane narednih nekoliko nedelja u gradu Ribinsk, gde će se detaljno upoznati sa brodom.

- "Gračanok" ima visoke kvalitete kada je u pitanju pokretljivost i plovnost. Ovo nam daje nove mogućnosti kada je u pitanju izvršavanje znatno šireg spektra zadataka, koji su do sada bili svojstveni brodovima višeg ranga - rekao je Zolotov.

The first Project 21980 Grachonok-class anti-saboteur ship for Rosgvardia was launched today at the Vympel shipyard in Rybinsk. Viktor Zolotov said the Rosgvardia detachment guarding the Crimean Bridge will receive four of them.https://t.co/aYovjiISAW pic.twitter.com/KV78LmoCxw

— Rob Lee (@RALee85) June 19, 2019

Prema njegovim rečima, brigada Rosgvardije koja će obezbeđivati ovaj most će dobiti sredstva koja će efikasno moći da detektuju podvodne diverzante i njihovu opremu, u cilju sprečavanja svih nepoželjnih aktivnosti koji mogu da dođu iz morskih dubina. Pored toga brod "Gračanok" će biti opremljen specijalnim ronilačkim kompleksom pomoću kojeg će biti moguće izvođenje specijalnih potražno-spasilačkih operacija na dubinama i do 300 metara.

Krimski most povezuje Krasnodarski kraj i poluostrvo Krim, gde po svojim dimenzijama spada u najveći most u Evropi sa 19 km dužine.

Predsednik Rusije V.V. Putin je 15.maja 2018.godine godine svečano pustio most u saobraćajnu funkciju, koja se za sada obavlja samo motornim vozilima. Ruske građevinske i saobraćajne kompanije ubrzano postavljaju železničke šine preko ovog mosta, pa će most i za ovakvu vrstu saobraćaja biti osposobljen do kraja tekuće godine.

@VympelShipyard launches first #Grachonok-class special purpose #boat for Federal National Guard Troops Servicehttps://t.co/7UUaNGuDGs pic.twitter.com/1rdvZ1Jhh4

— IAA_PortNews (@PortNews_IAA) June 20, 2019

Protivdiverzioni brod klase 21980 "Gračanok" je specijalizovan za borbu protiv ronilačkih diverzantsko-terorističkih grupa i sredstava, u cilju zaštite punktova baziranja i objekata koji se nalaze na obali i bližoj morskoj akvatoriji. Do sada je izgrađeno ukupno 16 ovakvih plovila, dok se u ovom momentu gradi još šest novih brodova.

Brod je dugačak 31,04 metra, a širok 7,4 metra. NJegova gaz iznosi 1,85m. Ukupan deplasman dostiže 139 tona. Pokreću ga dva dizel motora koji mu omogućavaju brzinu plovljenja i do 23 čvora. Sa punim kapacitetom rezerovara "Gračanok" može da pređe daljinu od oko 200 nautičkih milja. Posada se sastoji od osam ljudi, a na otvorenom moru njegova autonomija iznosi pet dana.

Što se tiče opreme koja je integrisana na "Gračanok", brod je opremljem navigaciono-radarskom stanicom MR-231 "Pal", zatim višenamenskim opto-elektronskim kompleksom za praćenje bliže vazdušne i pomorske situacije MTK-201, automatizovanim sistemom veze R-779-9, integrisanim kružnim sistemom "Mostik-21980", hidroakustičnom stanicom za otkrivanje podvodnih diverzanata i njihove tehnike MG-757 "Anapa", TV-navođenog podvodnog aparata "Falkon" kojeg je razvila kompanija Saab Seaeye Co.LTD sa radnom dubinom i do 300 metara, kao i kompleksa "Kaljmar" koji omogućava detaljno skeniranje morskog dna do 200 metara dubine,pri kretanju broda brzinom do 8 čvorova.

Što se naoružanja tiče, "Gračanok" je opremljen sa teškim mitraljezom u kalibru 14,5mm i protivdiverzionim bacačima granata DP-65A i DP-64. Za zaštitu broda od niskoletećih vazdušnih ciljeva tu se nalaze i LPRS "Igla" ("Verba") u količini od četiri komada.

Pogledajte rezultate

PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.