STOČARI U PODRINJU ZAINTERESOVANI ZA GAJENJE UMATIČENIH GOVEDA

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOČARI U PODRINJU ZAINTERESOVANI ZA GAJENJE UMATIČENIH GOVEDA

LOZNICA - Stočari u Podrinju sve više pokazuju spremnost da uzgajaju sve kategorije goveda sa poznatim i kontrolisanim poreklom prvenstveno iz ekonomskih razloga, ali i kao rezultat podsticajnih mera Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Stručnjak za stočarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Gordana Vujaklija izjavila je da se, naročito posle uvedenih i najavljenih podsticajnih mera nadležnog ministarstva, u Lozničkom kraju primetno povećava opredeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stočara za kupovinu umatičenih grla.

Na lozničkoj pijaci nema u ponudi svih kategorija goveda, a poljoprivrednici su najviše zainteresovani za kupovinu umatičene ženske teladi, junica, uključujući i steone, kao i muznih krava u trećoj i četvrtoj godini starosti, ukazala je Vujaklija.

Vujaklija je istakla da stručna služba Zavoda u dužem vremenskom periodu neprekidno nastoji da poljoprivrednicima ukaže na značaj matične selekcije i kontrolisanog praćenja porekla grla i proizvodnih rezultata koji se na taj način postižu.

Ovaj stručnjak je napomenula da se potom pokazalo i da preostali deo zapata ne omogućava ekonomičnost proizvodnje zbog nedovoljne mlečnosti i da ne ispunjava potrebne uslove za korišćenje podsticajnih mera Ministarstva poljoprivrede.

Prema Vujakliji, neophodno je da se pre svega za deo Podrinja koji obuhvata Loznički kraj, formira osnovna matična služba kako bi organizovano počelo vođenje pisane evidencije o poreklu.

Vođenje takve evidencije potrebno je tim pre što, primera radi, zbog troškova gajenja, nije svejedno da li je krava mlečna ili ne, dodala je Vujaklija.

Vujaklija je podsetila da je u primeni mera podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva koja proizvođačima omogućava da od države dobiju novčanu pomoć u iznosu od 25.000 dinara ukoliko imaju najmanje četiri umatičena grla (muzne krave), odnosno tri ako se radi o marginalnim područjima u koja spada opština Ljubovija Pravo na novčanu pomoć za umatičenu stoku, kako je objasnila, imaju poljoprivrednici koji uplaćuju penzijsko osiguranje (PIO).

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Stočari Podrinja zainteresovani za gajenje umatičenih goveda

Izvor: Glas javnosti, 11.Apr.2011, 07:02

LOZNICA- Stočari u Podrinju sve više pokazuju spremnost da uzgajaju sve kategorije goveda sa poznatim i kontrolisanim poreklom prvenstveno iz ekonomskih razloga, ali i kao rezultat podsticajnih mera Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede...Stručnjak za stočarstvo u Zavodu...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.