STIŽE NOVA AMERIČKA RAKETA AGM-183A: Ubrzan program hipersoničnog naoružanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2020, 11:52

STIŽE NOVA AMERIČKA RAKETA AGM-183A: Ubrzan program hipersoničnog naoružanja

Leteće brzinom od osam maha

Američka hipersonična raketa AGM-183A će moći da dostigne brzinu od šest i po do osam maha i da pogodi cilj na udaljenosti od 1.600 kilometara za deset do dvanaest minuta.

Očekuje se da će nova hipersonična raketa AGM-183A biti gotova do septembra 2022. godine i montirana na strateški bombarder B-52 "Stratofortres".

Pentagon je u februaru objavio da američki sistem protivraketne odbrane nije u mogućnosti da presretne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruske hipersonične rakete. Američka vojska je priznala da je zaostajala za Rusijom i Kinom u stvaranju ove vrste oružja.

Amerikanci su ubrzali program hipersoničnog naoružanja, a američki predsednik Donald Tramp najavio je stvaranje "super-puper raketa" koje će biti strašnije od ruskih.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je 7. oktobra objavilo snimak lansiranja hipersonične rakete "Cirkon" koja nema pandan u svetu. Raketa je prešla 450 kilometara za četiri i po minuta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.