SSP u junu i bez hapšenja Mladića?

Izvor: B92, 13.Maj.2010, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSP u junu i bez hapšenja Mladića?

Beograd -- Pozitivan izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, i bez ocene da je Srbija zaokružila svoju saradnju sa Hagom, otvara vrata SSP-a u junu, piše "Blic".

Članice EU spremne su da odobre ratifikaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbiji ukoliko izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca bude takav "da ne ostavlja mesto sumnji da je Srbija mogla nešto da učini kada je reč o hapšenju haških begunaca, a nije to učinila", saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Blic" u Briselu.

Stav Holandije više nije tako tvrd kao što je to bilo ranije, ali Srbiji ne ide naruku to što se u vreme odlučivanja o SSP u toj članici EU održavaju izbori. Kako se može čuti u dobro obaveštenim krugovima, ni Nemačka se za sada ne izjašnjava.

"Svi čekaju Bramercom izveštaj i ukoliko bude pozitivan u smislu da nema stavke koju je Srbija mogla učiniti a nije, to će otvoriti vrata SSP-a", kaže sagovornik lista.

Dobro upućeni sagovornik dodaje da ima naznaka da će novi Bramercov izveštaj biti pozitivniji nego prošli. Od formulacija u izveštaju, kako saznajemo, moglo bi da se nađe da je Srbija „dalje unapredila saradnju s Tribunalom", što bi bio trend napredovanja u odnosu na prošli izveštaj ili da je Srbija "pojačala nivo aktivnosti" od poslednje Bramercove posete.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc stigao je juče u Beograd, a tokom dana trebalo bi da se sastane sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.