SRS za izmene Zakona o PDV-u

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS za izmene Zakona o PDV-u

Srpska radikalna stranka predala Skupštini Srbije predloge izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Radikali se zalažu za nižu stopu PDV-a na prehrambene proizvode i dečju opremu.

Član predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke Dejan Mirović rekao je da je ta stranka predala Skupštini Srbije predloge dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Mirović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je na konferenciji za novinare rekao da PDV pogađa najsiromašnije delove stanovništva, zbog čega se SRS zalaže za oporezivanje tajkuna i stranih banaka i predlaže da se poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i oprema za decu oporezuju po mnogo nižoj stopi ili da se ukine PDV na te proizvode.

Pozivajući Vladu Srbije da razmotri predloge SRS-a, Mirović je naveo da je njihov cilj doprinos ublaženju posledica ekonomske krize po najsiromašnije delove stanovništva koji su pogođeni merama MMF-a, Evropske investicione banke i Evropske razvojne banke, i zamrzavanjem penzija i plata.

SRS se, takođe, zalaže za stvaranje razvojne banke koja bi pomagala nastup građevinara na ruskom tržištu, jer postoji ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, rekao je Mirović, podsetivši da je SRS predložio i da se stopira prodaja "Telekoma".

Pomoć porodici sa decom

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje je predložio SRS, predviđaju da pravo na roditeljski i dečji dodatak ostvaruju i porodice koje imaju više od četvoro dece i čija primanja ne prelaze 6.455 dinara, rekla je poslanica SRS-a Lidija Dimitrijević.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom definisano je ostvarivanje prava na roditeljski i dečji dodatak samo za prva četiri deteta, a za svu narednu decu to pravo nije moguće ostvariti.

Dimitrijevićeva je rekla da bi se novac za dečje dodatke mogao obezbediti iz sredstava iz budžeta koja su namenjena za osnivanje "paradržavnih organa i izmišljanje novih, dupliranih funkcionerskih mesta".

"Ove izmene smo predložili i zbog roditelja koji čekaju peto, šesto dete, ali i zbog posledica pada nataliteta u Srbiji", rekla je Dimitrijevićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.