SRS traži ocenu ustavnosti formiranja VANU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2013, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS traži ocenu ustavnosti formiranja VANU

BEOGRAD -

Predsednički kolegijum Srpske radikalne stranke (SRS) i Poslanička grupa u Skupštini Vojvodine podneli su danas zahtev za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine, u delu koji se tiče formiranja Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.

Zahtevom za ocenu člana 17 Statuta Vojvodine "suštinski tražimo ukidanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU)", izjavio je zamenik predsednika te opozicione stranke Nemanja Šarović novinarima pred Ustavnim sudom Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu.

Po njegovim rečima, SRS smatra da je "veštačko i praktično nasilno formiranje VANU samo korak ka formiranju veštačke vojvođanske nacije".

"To možda nekima u ovom trenutku neuverljivo, ali ako se setite pre 20 godina kada je (predsednik SRS) Vojislav Šešelj pričao da će biti formirana crnogorska nacija i da će se formirati posebna crnogorska država, i tada je to mnogima zvučalo neuverljivo i nestvarno", rekao je Šarović.

Kako je istakao, SRS je sigurna da zapadne sile, SAD i vodeće zemlje Evropske unije, "neće stati na tome što će Srbiji oteti Kosovo i Metohiju, već će, kada budu završili taj prljavi posao, krenuti u destabilizaciju drugih delova Srbije, pre svega Vojvodine i Raške (Sandžaka)".

Potpredsednik SRS Zoran Krasić je rekao da ta stranka podnošenjem zahteva za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine želi da ojača Ustav Srbije i ohrabri Ustavni sud da "shvati da nije lažni državni organ".

"Učinili smo im još jednu uslugu ovom inicijativom, što smo potencirali njihov pravni stav koji podržavamo, iz prethodne odluke kojim su utvrdili da je Zakon o prenosu nadležnosti AP Vojvodine u mnogim detaljima neustavan", rekao je Krasić, ovlašcen u ime SRS za predlog ocene ustavnosti.

Dodao je da je ta inicijativa jednostavna za razmatranje što može da se obavi vrlo brzo: "Potrebno je samo da donesu rešenje kojim pokreću postupak i da utvrde da član 17 Statuta AP Vojvodine nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije, konkretno sa članovima 177, 178 i 183", rekao je Krasić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SRS ukida Vojvođansku akademiju?

Izvor: Mondo, 08.Mar.2013

SRS smatra "veštačko i praktično nasilno formiranje VANU samo korak ka formiranju veštačke vojvođanske nacije"...Predsednički kolegijum SRS i Poslanička grupa u Skupštini Vojvodine podneli su danas zahtev za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine, u delu koji se tiče formiranja Vojvođanske akademije...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.