SRS traži mere za zaštitu konkurencije

Izvor: RTS, 19.Avg.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS traži mere za zaštitu konkurencije

Neophodne hitne mere Vlade i Ministarstva poljoprivrede s ciljem primene Zakona o zaštiti konkurencije i onemogućavanja monopolizacije tržišta, ocenila SRS. Optužujući Vladu da je uništila poljoprivredu, radikali kažu da cene poljoprivrednih proizvoda određuju tajkuni.

Srpska radikalna stranka zatražila je od Vlade i Ministarstva poljoprivrede da preduzmu hitne mere kako bi počeo da se primenjuje Zakon o zaštiti konkurencije.

SRS ocenjuje da su se "nažalost, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obistinile njene tvrdnje da će Vlada Srbije katastrofalnom ekonomskom politikom uništiti poljoprivredu, najvažniju stratešku granu srpske privrede".

"Ne samo što su smanjene ili u potpunosti ukinute subvencije, već monopolisti, odnosno tajkuni, određuju i diktiraju cene poljoprivrednih proizvoda, koje čak ne pokrivaju ni troškove proizvodnje", navodi se u saopštenju i dodaje da se na taj način stihijski uništavaju ne samo individualni poljoprivredni proizvođači, već i zadruge.

SRS ocenjuje da su "nakon što je Vlada, zauzimajući stav nemog posmatrača, dozvolila da isključivo skladištari diktiraju cenu pšenice, na red došli i proizvođači suncokreta".

Ta stranka tvrdi da su se vlasnici uljara dogovorili da cena suncokreta iznosi oko 16 dinara po kilogramu, što je mnogo manje nego prošle godinu, kada je iznosila 24 dinara.

S druge strane, troškovi proizvodnje drastično su povećani, tako da nametnuta cena ne pokriva ni minimum ulaganja, dodaje se u saopštenju.

"Za to vreme, uljari najavljuju novo poskupljenje zejtina ne bi li dodatno povećali zaradu. Da apsurd bude veći, za razliku od suncokreta koji će se otkupljivati po ceni od 16 dinara, suncokretova sačma, nusproizvod u proizvodnji ulja, koja služi za stočnu hranu, prodavaće se za oko 24 dinara", piše u saopštenju SRS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.