Izvor: B92, 01.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRJ I POSMATRACKA MISIJA EU: VJ NE NARUSAVA ZONU BEZBEDNOSTI

Koordinaciono telo SR Jugoslavije i Republike Srbije odlucno demantuje vesti koje plasiraju albanski mediji, da se jedinice Vojske Jugoslavije nalaze u Kopnenoj zoni bezbednosti, i smatra da uznemiravaju stanovnistvo i destabilizuju proces uspostavljanja medjuetnickog poverenja i mira uovom delu Srbije. Posmatracka misija Evropske unije koja obilazi teren i kontinuirano boravi u Bujanovcu potvrdjuje da VJ nije povredila teritoriju zone kopnene bezbednosti, javlja dopisnik Radija B 92. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U blizini zone kopnene bezbednosti nema nikakvog dovlacenja oruzja ni pokreta jedinica vojske i policije, izjavio je agenciji SRNA nacelnik MUP-a Vranje Novica Zdravkovic. On je tvrdnje albanskih elektronskih medija da srpska policija i vojska dovlace tesko naoruzanje u blizini zone kopnene bezbednosti odbacio kao glasine koje imaju za cilj nove provokacije i obmanjivanje javnosti. U policiji isticu da je noc bez incidenata i provokacija posledica najnovijeg pritiska medjunarodne zajednice na rukovodstvo Albanaca da njihove naoruzane grupe napuste demilitarizovanu zonu.

Albanski izvori na jugu Srbije tvrde da su srpska policija i vojska premestili tesku artiljeriju vise od kilometra unutar demilitarizovane zone, te da je primeceno kretanje srpskih snaga u blizini albanskih kuca u Presevskoj dolini. Mediji na albanskom jeziku pisu da Politicki savet Preseva, Bujanovca i Medvedje izrazava sumnju da je moguc stvarni dijalog za rjesavanje problema Presevske doline, i pored toga sto se srpska strategija za politicko resenje problema juga Srbije ponekad cini pozitivnom, prenosi Srna. "Iako program novih vlasti predstavlja pozitivnije korake u odnosu na prvobitno rigidan stav, oni su daleko od realnog i politicki prihvatljivog resenja za problem Presevske doline", rekao je clan Saveta PBM Tahir Dalipi.

Jedan od komandanata tzv. OVPMB Vulnet Ibisi rekao je da ce OVPMB pristati na demilitarizaciju samo kada srpska policija demilitarizuje celi region i kada dodju medjunarodne snage koje ce garantovati da albansko stanovnistvo istocnog Kosova zivi slobodno u svojim domovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.