Izvor: B92, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI IZ KOSOVSKOG POMORAVLJA PODIZU SPOMENIK DZORDZU BUSU

Kosovska Kamenica -- Grupa srpskih intelektualaca iz Kosovskog pomoravlja pokrenula je inicijativu da se u opstini Kosovska Kamenica podigne spomenik americkom predsedniku Dzordzu Busu, kao najvecem borcu protiv svetskog terorizma. Inicijator ove akcije Trajan Petkovic rekao je Radiju B92 da ce spomenik biti visok 35 metara i da ce njegovu izgradnju finansirati Srbi iz opstina Kosovska Kamenica, Vitina, Novo Brdo i Gnjilane, ali i Srbi iz dijaspore. On je najavio da ce kamen temeljac za spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvanicno biti polozen posle Vidovdana, dok ce na ovaj praznik ponovo biti postavljen spomenik Knezu Lazaru u selu Ropotovo. Trajan Petkovic nam je objasnio kako je dosao na ideju da podigne spomenik Dzordzu Busu: "Posto nam je pre tri godine oduzet spomenik Knezu Lazaru i prebacen na cuvanje u americku bazu u Gnjilanu, na ideju glumaca amaterskog pozorista u Gnjilanu i Srpskog veca iz Gnjilana pokrenuli smo akciju da vratimo spomenik privremenog karaktera u selu Veliko Ropotovo. Posto se pojavio covek koji se bori protiv terora i terorizma, ja sam pokrenuo inicijativu, zajedno sa pojedinim intelektualcima Kosovskog pomoravlja, da se na neki nacin zahvalimo g.

Busu koji je, tako reci, mobilisao celi svet da se bori protiv terorizma. Znate i sami da se na ovim prostorima desavaju takvi incidenti, pa smo hteli da se oduzimo na neki nacin predsedniku Busu", rekao je Petkovic za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.