SPUTNjIK SAZNAJE: Ruski transporteri stigli u Srbiju

Izvor: Večernje novosti, 23.Jul.2019, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPUTNjIK SAZNAJE: Ruski transporteri stigli u Srbiju

Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je iz Rusije oko 13 časova na aerodrom u Batajnicu, ekskluzivno saznaje „Sputnjik“ Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je iz Rusije oko 13 časova na aerodrom u Batajnicu, ekskluzivno saznaje „Sputnjik“.Reč je o realizaciji dela dogovora koji su postigli predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Vojsku Srbije.Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak je nastao u Drugom svetskom ratu namenski za uništavanje tenkova iz protivtenkovskih pušaka.Osnovno oružje ovog vozila je teški mitraljez KPVT kalibra 14,5mm. Borbeni komplet je 500 metaka. U ručno pokretanoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoružana i standardnim ličnim oružjem za posade oklopnih vozila.PROČITAJTE JOŠ: Rusija će isporučiti Srbiji avijacionu tehniku: Stiže još migovaDanas se taj oklopni izviđački automobil koristi u četama komandnih bataljona Kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehanizovanim bataljonima.Tokom životnog veka ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namene. Sada su aktuelni i mnogi projekti modernizacije ovog vozila, sa ciljem povećanja borbene vrednosti i upotrebnog veka.Ta vozila nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala je od 1967. do 1985. godine i tada je stiglo oko 280 oklopnjaka.U ratnim uslovima u pratnji pešadije pokazao se kao vrlo korisno vozilo zbog pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. U današnje vreme u Vojsci Srbije jedino je operativna izviđačka verzija BRDM-2.Kako saznajemo, za sada nije predviđeno da se ova vozila prezentuju javnosti.(sputniknews.com)
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stiglo 30 transportera iz Rusije

Izvor: Večernje novosti, 23.Jul.2019

Vojska Srbije dobila borbena oklopna vozila BORBENA oklopna vozila BRDM-2 stigla su iz Rusije na aerodrom Batajnica, preneo je u utorak portal Sputnjik. Ukupno 30 transportera isporučeno je avionom, a njihova zvanična primopredaja biće okončana narednih dana. Ovim je okončana...

Nastavak na Večernje novosti...

U Srbiju stigla oklopna vozila iz Rusije

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2019, 12:39

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su u Srbiju već stigla oklopna vozila iz Rusije, u okviru realizacije dijela dogovora koji je postigao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za Vojsku Srbije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.