SPC uzima ordenje Dačiću zbog KiM?

Izvor: B92, 16.Maj.2013, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC uzima ordenje Dačiću zbog KiM?

Beograd -- Sveštenici iz više eparhija u Srbiji, Crnoj Gori, RS i dijaspori pokrenuli su inicijativu da se premijeru Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja, piše Nedeljnik.

Kako saznaje Nedeljnik, ova inicijativa je pokrenuta zbog "više bogohulnih i anticrkvenih izjava".

Na Saboru SPC u utorak može da dođe do potpune podele među vladikama, zahtevom za uzimanje odlikovanja premijeru Dačiću, opozivu odluka samog patrijarha, ali i totalnim sukobima oko afere Kačavenda, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaj magazin.

Očekuje se podela na klan oko vladike bačkog Irineja i mitropolita Amfilohija, koji su prilikom izbora patrijarka imali najviše glasova.

Izvor Nedeljnika tvrdi da je sakupljeno dovoljno glasova protiv premijera Dačića "nakon nedvosmisleno saopštenog stava Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC o štetnosti Briselskog dokumenta i više puta javnog oglašavanja dačića kao hulitelja Carstva nebeskog". Takvim ponašanjem i stavovima, poput onog o vraćanju Brozovog spomenika u Užice i Brozovog nasleđa u Srbiju, nije dostojan da bude nosilac bilo kog crkvenog odlikovanja, piše Nedeljnik.

"Ispunili su se svi uslovi da Sveti Arhijerejski Sinod stavi van snage ranije odluke nekiheparhijskih arhijereja, koji su eparhijskim ordenjem odlikovali Dačića. Inicijativu ćemo preko naših nadležnih arhijereja, u skladu sa crkvenim poretkom, podneti Svetom Arhijerejskom Sinodu. Takođe, smatramo nedostojnim da se pojedini ministri Dačićeve Vlade u one krno-vaskrsne dane i nakon njihovog glasanja za takozvani Briselski sporazum odlikuju crkvenim ordenjima, kap što je to bio slučaj za Vaskrs u Mileševskoj eparhiji. Treba se podsetiti da srpski arhijereji i Sveti Arhijerejski Sabor 1937. zbog Konkordata nisu ordenjem nagrađivali nego su privremeno izopštili iz Crkve tadašnjeg predsednika Vlade Milana Stojadinovića i sve njegove ministre i poslanike", otkriva za Nedeljnik jedan od episkopa koji je molio da mu se identitet ne otkrije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokrenuta inicijativa da SPC oduzme ordenje Dačiću zbog Kosova

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Maj.2013

BEOGRAD - Na Saboru SPC u utorak može da dođe do potpune podele među vladikama, zahtevom za uzimanje odlikovanja premijeru Dačiću, opozivu odluka samog patrijarha, ali i totalnim sukobima oko afere Kačavenda.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.