SPC odgovara na prozivke Jovanovića

Izvor: B92, 15.Feb.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC odgovara na prozivke Jovanovića

Beograd -- Episkop bački Irinej kaže da njegovi istupi kao portparola SPC nemaju veze sa ni sa čijom stranačkom pripadnošću ističući da je Crkva izvan i iznad partija.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović naveo je da smatra da mu je obaveza da učini sve što je potrebno da uloga religije bude drugačija, bolja i ljudskija nego u proteklih 20 godina.

Episkop bački je u debati lista Danas na temu u čemu je problem u odnosima SPC i pojedinih stranaka, a osvrćući se na događaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vezi sa obeležavanjem novosadske Racije rekao da "nema polemika, sukobljavanja i razmenjivanja izjava s bilo kojim političarem ili stranačkim funkcionerom, nego postoje odgovori SPC na napade i kletve protiv Crkve".

On je naveo da "kod nas ne postoji jedinstvena vlast, nego labava interesna konfederacija antagonistički nastrojenih ministarstava pod kontrolom ove ili one partije" i dodao da on, ne uzvraćajući zlom i ne odgovarajući ravnom merom ni istim metodama, brani slobodu svoje crkve, vernike svih drugih crkava i verskih zajednica, kao i slobodu javnog ispovedanja vere i njenog nesmetanog praktikovanja.

Prema njegovim rečima to ne mogu da podnesu malobrojni "ali agresivni bogoborci u našem društvu".

"Naročito su bučni i žučni kriptomarksisti ili čak kriptostaljinisti kamuflirani u pseudoevropejce. Srećom, ne mogu da sakriju svoje biografije i bibliografije", rekao je Irinej.

Odgovarajući na prozivke lider LDP je kazao da je njegova obaveza da učini sve što je potrebno da uloga religije, a posebno SPC kao najveće verske organizacije u Srbiji, bude drugačija bolja i ljudskija nego u prethodnih 20 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.