SPC ne treba registrovati u CG

Izvor: B92, 18.Feb.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SPC ne treba registrovati u CG"

Podgorica -- Mitropolija crnogorsko-primorska odbacila je mogućnost registrovanja SPC-a u Crnoj Gori na način kako to traži crnogorska vlast

Mitropolija navodi da je SPC tradicionalna verska zajednica.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić kazao je da je insistiranje crnogorske vlasti da se SPC registruje u toj državi po postojećem zakonu o položaju verskih zajednica iz 1977. godine - nezakonito, jer je taj akt izričit da se takva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evidencija ne traži od tradicionalnih crkava, već od novoformiranih verskih zajednica.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazao je ranije danas da SPC mora da se registruje u toj državi, kako bi njeni sveštenici, koji nemaju crnogorsko državljanstvo, mogli da dobiju dozvolu za boravak u Crnoj Gori.

Džomić je rekao da je istup ministra Brajovića isključivo politički i ideološki motivisan, odnosno da samo odslikava odnos tog vladinog resora prema Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

On je ukazao da u crnogorskom zakonodavstvu ne postoji pojam registracije crkava i verskih zajednica.

Postoji samo obaveza prijave radi evidencije i to samo za novoosnovane verske zajednice, odnosno one koje su osnivane nakon Zakona o verskim zajednicama, koji je usvojen 1977. godine , naveo je Džomić.

Prema njegovim rečima, MUP Crne Gore, međutim, taj zakon tumači isključivo na štetu Mitropolija crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori.

Tradicionalne verske zajednice, po tom zakonu, nije trebalo da se prijavljuju, već samo one koje su osnovane nakon usvajanja tog zakona. Po našem tumačenju, stvar je potpuno jasna, ali MUP ima drugačije tumačenje , kazao je Džomić.

On je naveo da , ako je tačno ono što tvrdi Brajović, onda se postavlja pitanje zašto je vlada Crne Gore, u odgovoru na dodatna pitanja Evropske komisije (EK), obavestila Brisel da je SPC registrovana i da deluje u Crnoj Gori, uz druge verske zajednice.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da se na domaćem planu priča o nekom navodnom nepostojanju registracije, koja inače uopšte ne postoji kao takva po zakonu, dok se, s druge strane, EK uverava da je SPC registrovana u Crnoj Gori , kazao je Džomić.

On je kritikovao Brajovićevu izjavu da očekuje da Upravni sud potvrdi rešenje MUP-a Crne Gore, kojim se odbija izdavanje potrebnih dokumenta Džomiću za boravak u Crnoj Gori.

Tu Brajovićevu izjavu doživljavam isključivo kao protisak na sud pre donošenja presude , kazao je koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.