SPC izgubio spor protiv Crne Gore

Izvor: RTS, 19.Okt.2012, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC izgubio spor protiv Crne Gore

Pred Sudom u Strazburu odbačena tužba Mitropolije Eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore kojom je Crkva tražila povratak nacionalizovane imovine posle Drugog svetskog rata.

Sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu Mitropolije Eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, kojom je ta crkva tražila da joj se vrati imovina nacionalizovana posle Drugog svetskog rata, objavili su podgorički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mediji.

Mitropolija budimljansko-nikšićka tužila je Crnu Goru 2005. godine Evropskom sudu za ljudska prava, a Mitropolija je tvrdila da zemljište koje traži podleže restituciji, a da ga crnogorska država rasprodaje u procesu privatizacije.

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu Zoran Pažin rekao je da je sud "proglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku" Mitropolije, kao i "intervenciju koju je u korist" te crkve učinila država Srbija, preneli su mediji.

Pažin je objasnio da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da su "bez pravnog osnova" tvrdnje Mitropolije i države Srbije da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori "žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i pravično suđenje", kao i da je država Crna Gora "diskriminisala".

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu je ocenio da je odluka tog suda "pravna satisfakcija za Crnu Goru" i da će presuda doneta "u korist države, biti od dalekosežnog značaja za uređenje pravnih i drugih pitanja tretiranih sporom".

U Eparhiji budimljansko-nikšićkoj RTS-u je rečeno da još nisu dobili odluku Suda, ali da njome nisu iscrpljene sve mogućnosti za vraćanje imovine koja pripada Crkvi.  

Generalni sekretar Eparhije budimljansko-nikšićke otac Nikifor Milović rekao je za RTS da je "Evropski sud tom odlukom pokazao snishođenje za očigledne pravne propuste crnogorskog pravosuđa".

"To ne znači da je Crna Gora time oslobođena svoje obaveza da u procesu evrointegracija dostigne standarde koje postavlja EU i koje su dostigle zemlje u regionu", kaže otac Nikifor Milović.

"Ovim je Crna Gora u još većoj obavezi da donese zakon o povraćaju oduzete crkvene imovine i da crkvi vrati ono što joj je oduzeto, a što je preuzela na sebe potpisujući dogovore sa katoličkom crkvom i jevrejskom zajednicom", istakao je generalni sekretar Eparhije budimljansko-nikšićke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.