SPC: Vlada ne primenjuje zakon

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Vlada ne primenjuje zakon

Sprska pravoslavna crkva upozorila je danas da je Vlada Srbije "faktički obustavila primenu" Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama koji je donet 2006. godine.

"Poražavajuće zvuči činjenica da je Vlada faktički obustavila primenu 'crkvenog zakona o restituciji' iako je on na pravnoj snazi koju je dodatno potvrdio i Ustavni sud, nedavnom odlukom o ustavnosti tog propisa", saopštila je SPC na svom sajtu.

Ukazano je da je crkvama i verskim zajednicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iako se zakon primenjuje pet godina do sada vraćen samo manji deo imovine koja je bila zahtevana.

"Tačnije, pojedinim crkvama i verskim zajednicama nije vraćeno ništa od onoga što su zahtevale, uprkos tome što ukupni zahtevi iz ovog zakona predstavljaju manje od pet odsto ukupne državne imovine", ukazala je SPC.

SPC je upozorila da "čudna blokada" primene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama unosi "određenu dozu nepoverenja ne samo kod crkava i verskih zajednica već i kod dobro dela građana koji su zainteresovani za vraćanje privatne imovine".

U saopštenju sa sajta SPC se kaže da je jedno od mogućih rešenja za pravično vraćanje imovine takozvana zamenska restitucija iz fonda državne imovine odnosno imovine lokalne samouprave. Usvajanje zakona o restituciji je jedan od zahteva Evropske unije koji Srbija treba da ispuni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.