SPC: Mediji o dolasku pape obmanjuju hrišćane

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2012, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Mediji o dolasku pape obmanjuju hrišćane

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da papa Benedikt XVI nikada nije uputio poruku, a ni signal SPC da želi da poseti Srbiju, i dodala da ta tema za srpsku crkvu upošte ne postoji.

Papa nije ni nagovestio da bi došao u Srbiju, tvrdi SPC  

U sapoštenju SPC-a koje je potpisao episkop bački Irinej, ocenjeno je da je način na koji se tretira tema dolaska pape "degutantan za ozbiljne hrišćane", te je od medija - zagrebačkih, beogradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i ostalih zatraženo da o tome "ne proizvode nepotrebne lažne slike i utiske".

 

"Njegova svetost Benedikt XVI, papa rimski, nikada nije ni zvanično ni nezvanično, ni neposredno ni posredno, čak ni aluzijom, uputio poruku ili bar signal SPC da želi da poseti Srbiju", navedeno je na sajtu SPC povodom informacije Informativne katoličke agencije iz Zagreba da postoji mogućnost da papi bude upućen poziv Crkve da poseti Srbiju u okviru jubileja Milanskog edikta.

 

U saopštenju SPC se navodi da za SPC tema papine posete Srbiji uopšte ne postoji niti ona, pod takvim okolnostima, može da se razmatra u okviru kanonske nadležnosti Crkve.

 

Episkop Irinej dodaje da "ne postoji nikakvo 'protivljenje pojedinih episkopa' nego jednoglasna odluka Svetog arhijerejskog sabora da se na proslavu Milanskog edikta pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, dakle, odgovorni predstavnici, ali ne i poglavari inoslavnih hrišćanskih crkava, a time i Rimokatoličke crkve".

 

SPC ocenjuje da je "način na koji isfabrikovanu temu i lažnu dilemu tretira većina medija u Srbiji, pa i neki u Hrvatskoj, degutantan za sve ozbiljne i dobronamerne hrišćane - pravoslavne, rimokatolike i ostale".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.