SO: Dobra bašta u sigurnoj kući

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SO: "Dobra bašta" u sigurnoj kući

U nedelju su zasađene prve sadnice u "Dobroj bašti“ koja se nalazi u okviru sigurne kuće u Somboru.

“Dobra bašta” je socijalno preduzeće u nastanku, čiji će se profit trajno koristiti za finansiranje nove usluge somborske sigurne kuće – ekonomskog osnaživanja žena koje su preživele nasilje.

Tokom dana, održan je i prvi praktični trening iz organske proizvodnje, koji je, ženama kojima je potrebno ekonomsko osnaživanje, držala prof. dr Branka Lazić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trening se odvijao u plastenicima „Dobre bašte“, koji će u buduće predstavljati i trening centar organske proizvodnje u okviru nove usluge somborske sigurne kuće.

Na 200 kvadratnih metara pod dva plastenika zasađeno je 2.000 sadnica raznih sorti zelene salate i 15 kg luka. Povrće je sađeno na tradicionalan način, u skladu sa principima organske proizvodnje, pri čemu se pazilo na kombinaciju biljaka koje štite jedna drugu. U pitanju je način sadnje koji omogućava da se izbegne korišćenje veštačkih sredstava.

U prednjem dvorištu zasađeno je ukrasno, lekovito i začinsko bilje, takođe po tradicionalnim, organskim principima, koje će oplemeniti prostor i pružiti osnove za hortiterapiju stanovnicama sigurne kuće u Somboru.

U sadnji su pomagali volonteri - zaposleni CSR-a, Fonda B92, Pokrajinske poljoprivredne stručne službe, novosadske firme GEA plant, konsultantkinja Aleksandra Vladisavljević iz preduzeća BIZZ d.o.o iz Beograda, kao i nezamenljivi Milana i Saša Kostić iz MKM Zelenila iz Novog Sada, koji su donirali dizajn otvorene bašte i pomogli da se zasadi nekoliko stotina sadnica lekovitog, začinskog i ukrasnog bilja.

Pomenute aktivnosti predstavljaju deo projekta ONAsnaživanje koji je započeo u decembru 2013. Cilj ovog pilot projekta jeste da se uvede nova usluga ekonomskog osnaživanja u somborsku a zatim i druge sigurne kuće i da ona postane održiva. Projekat je rezultat partnerstva između Fonda B92, CSR Sombor i Smart kolektiva, finansira ga agencija Ujedinjeih nacija UNWomen, a nadovezuje se na kontinuirane aktivnosti Fonda B92 na izgradnji i opremanju sigurnih kuća.

Zahvaljujući novoj usluzi u okviru sigurne kuće, somborski CSR ce moći da učini trajnijom podršku koju trenutno pruža ženama koje su preživele nasilje, s obzirom da je planirano da socijalno preduzeće “Dobra bašta” postane izvor kontinuiranih prihoda proizvodnjom i prodajom plasteničkog povrća odgajenom po organskim principima. Ovaj inovativni model podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova koji ga je uključio u Program za ekonomsko osnaživanje žena sa iskustvoma nasilja u porodici i partnerskom nasilju, koji je usvojen u decembru 2014. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.