SNS kritikuje zakon o regionalnom razvoju

Izvor: RTS, 14.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS kritikuje zakon o regionalnom razvoju

Predlog zakona o regionalnom razvoju je izuzetno loš i centralistički, ocenjuje pravni tim Srpske napredne stranke. Njegovim usvajanjem neće se ništa postići kada je reč o ravnomernom regionalnom razvoju.

Srpska napredna stranka ocenila je da je predlog zakona o regionalnom razvoju izuzetno loš i centralistički, čijim se usvajanjem ništa neće postići kada je reč o ravnomernom regionalnom razvoju.

Predloženi zakon je centralistički, jer predviđa da republika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raspoređuje regionima novac koji je prethodno uzela od istih tih regiona, rekli su članovi Pravnog saveta SNS Nikola Selaković i Marko Đurić na konferenciji za novinare.

"Ovim predlogom zakona se fingira više stvari, a na prvom mestu da je to prvi korak ka decentralizaciji", rekao je Selaković i dodao da SNS podržava regionalni i održivi razvoj Srbije, ali da je protiv predloženog zakona.

Predloženim aktom ne postiže se ništa kada je u pitanju ravnomerni regionalni razvoj, smatra Selaković.

Selaković je dodao i da je taj predlog zakona "najobičniji politički pamflet", da pitanje regionalizacije Srbije treba ozbiljno rešavati i da se on u odnosu na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji bavi drugorazrednim i trećerazrednim pitanjima.

Prema njegovim rečima, jedna od posledica donošenja zakona biće dodatna birokratizacija zemlje.

Predloženi zakon predviđa da Srbija ima sedam "statističkih regiona" - Vojvodinu, Beograd, Zapadnu, Istočnu, Južnu i Centralnu Srbiju i Kosovo i Metohiju.

Vlada je u obrazloženju navela da je taj zakon potrebno doneti da bi se na sistematski način regulisala ta oblast, smanjile regionalne i unutarregionalne razlike i podigla regionalna konkurentnost.

Na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije je i predlog zakona o regionalnom razvoju, a sutra bi poslanici trebalo da nastave raspravu o amandmanima na taj zakonski predlog.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SNS: Predloženi zakon o regionalnom razvoju izuzetno loš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2009

BEOGRAD - Srpska napredna stranka ocenila je danas da je predlog zakona o regionalnom razvoju izuzetno loš i centralistički zakon, čijim se usvajanjem ništa neće postići kada je reč o ravnomernom regionalnom razvoju...Predloženi zakon je centralistički, jer predviđa da republika raspoređuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.