SNS i SVM za koncentracionu vladu

Izvor: B92, 18.Avg.2014, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS i SVM za koncentracionu vladu

Predsednik SVM Ištvan Pastor i predsednik SNS Aleksandar Vučić saglasili su se o ideji da je u Vojvodini potrebno formirati koncentracionu vladu.

Ta vlada bi trebalo da ima oročen mandat, u nju bi ušle sve parlamentarne stranke, a Pastor je posle razgovora s Vučićem naveo da bi programska ili koncentraciona vlada trebalo da definiše zadatke koje bi morala da obavi, kao i rokove za njihovo izvršenje, posle čega bi se ušlo u fazu raspisivanja izbora.

Dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da su on i Vučić usaglasili stavove o tome da postoji nekoliko pitanja koja su prioritetna za rešavanje u funkcionisanju Vojvodine.

Precizirao je da je reč o potrebi da se reše pitanja finansiranja Vojvodine, pitanja njenih nadležnosti, kao i pitanje sprovođenja novog Statuta te pokrajine.

Pastor je najavio da sada slede razgovori sa svim akterima na političkoj sceni Vojvodine.

"Nakon toga, ako se za to ukaže spremnost političkih aktera, treba da se zakažu i počeci oficijelnih razgovora. Mislim da to može da bude realno u narednih mesec dana", rekao je Ištvan Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Na vlasti u Vojvodini je koalicija SVM, Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok je SNS u opoziciji.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je večeras da je ta LSV spremna za saradnju sa svim strankama u toj pokrajini, pod uslovom da se reše najvažnija pitanja položaja Vojvodine.

Kostreš je za agenciju Beta rekao da je LSV svesna neophodnosti postizanja šireg političkog konsenzusa o statusu Vojvodine što podrazumeva rešavanje pitanja poput zakona o finansiranju pokrajine, zakona o nadležnostima, zakona o javnoj svojini.

"Mi mislimo da možemo saradjivati u jednoj takvoj široj grupaciji samo pod uslovom da znamo koju politiku će ta grupacija sprovoditi. Nismo spremni da budemodeo većine samo da bismo bili u vlasti, što smo više puta jasno pokazali", kazao je Kostreš.

Po njegovim rečima, LSV je zainteresovana pre svega za redefinisanje ustavno-pravnog položaja Vojvodine, za "obeštećenje" Pokrajine zbog prodaja Naftne industrije Srbije Rusima, za uvećanje svojine Autonomne Pokrajine Vojvodine u javnim preduzećima kojima je Vojvodina upravljala pre "Miloševićevog puča".

"A ako bar neka od ovih pitanja ne budu na dnevnom redu, mi nismo spremni da u tome učestvujemo, pa makar to značilo da idemo u opoziciju. To se odnosi i na ideju o koncentracionoj Pokrajinskoj vladi, ali i na saradnju sa Demokratskom strankom", objasnio je Kostreš.

Dodao je da je LSV sklonija saradnji s "tradicionalnim partnerima", ali da joj je od toga važnije da sprovede svoje programske ciljeve.

Danas su se saopštenjima oglasile i DS, LSV i NDS, koje su usaglasile politiku i blizu su dogovora o ulasku NDS u aktuelnu vladu.

Čelnici DS odbacili su mogućnost formiranja koncentracione vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.