SMRT DOKTORA DŽEKOVIĆA ZAVILA U CRNO HILJADE MITROVIČKIH ŽENA

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMRT DOKTORA DŽEKOVIĆA ZAVILA U CRNO HILJADE MITROVIČKIH ŽENA

Smrt lekara Mesuda Džekovića zavila u crno ne samo njegovu porodicu već i hiljade mitrovičkih žena kojima je s ljubavlju lečio decu

BEOGRAD - Osmeh je bio jedini poklon koji je hteo da primi!

Nema majke u severnom delu Kosovske Mitrovice koja nije zaplakala za doktorom Mesudom Džekovićem, čovekom koji je za svog 15-godišnjeg radnog veka pomogao stotinama beba, bez obzira na to da li su u pitanju bila albanska, srpska, muslimanska ili romska deca. Jedino što >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je za uzvrat tražio, kažu majke kojima je godinama lečio decu, jeste osmeh.

Vrsnom pedijatru-neonatologu, kome je život, porodičnu i profesionalnu sreću prekratila bomba bačena 2. jula ove godine na masovnom protestu Srba u Bošnjačkoj mahali, nisu trebale ni kule ni vile - najviše je uživao u tome da pomogne ženama koje prvi put drže svoje dete u naručju.

- Prva temperatura, povraćanje, nicanje zubića... sve je doktor Džeković ispratio. Pozovem ga usred noći, uplakana jer je beba vrela i vrišti, on se odazove i pomogne. Uvek. Nikada mi se nije desilo da mi se dete razboli, a da prvo ne pomislim na Džekovića. On nam je bio i otac i majka i doktor - kaže Nina Mićović iz Kosovske Mitrovice.

Ovim ženama služba „Halo za zdravu bebu" nije trebala. Imale su njega.

- Sećam se kako nas je kao kokoška piliće svio oko sebe pre nego što smo sa bebama napustile bolnicu. Svakoj je dao savet, saslušao nas je sa pažnjom oca koji sluša izbezumljenu decu. A šta da radim ako neće da sisa, kako da mu izmerim temperaturu, šta da radim ako se ojede, ima krmelje u očima, kako da ih čistim... - pljuštala su naša pitanja, a on je imao odgovor na svako od njih - potresena je naša sagovornica.

Lekar koji je svoje dane posvetio drugima izgubio je život na pragu svoje kuće.

- I sada, kada se setim da ga više nema, uhvati me jeza oko srca. Nije samo da žalim za njim, koji nikada nije pitao nikoga koje je vere ili nacije pre nego što mu je pomogao, već beskrajno žalim i njegovu porodicu. Ako je meni ovako teško, mogu tek da zamislim kako je njima. A delili su ga sa svima nama. I na tome sam im večno zahvalna - kaže ova mlada majka dvadesetomesečnog deteta.

Aleksandra Medaković

U smrti ujedinio narod

Pedesetogodišnji doktor je u smrti uspeo da uradi ono što ni svetske sile ni najviši predstavnici domaće i strane politike ne mogu. Ujedinio je posvađani narod Kosova i Metohije, bar na jedan dan. Na dan svoje sahrane.

Čovek koga je Mitrovica volela i koji je voleo nju sahranjen je 3. jula na groblju u severnom delu grada uz prisustvo više hiljada ljudi. Taj dan vlasti Kosovskomitrovičkog okruga proglasile su danom žalosti u četiri opštine na severu Kosova - Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.