SMETAJU IM BORCI ZA SLOBODU: Oštećen spomenik antifašistima u Piperima

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2020, 20:08

SMETAJU IM BORCI ZA SLOBODU: Oštećen spomenik antifašistima u Piperima

Ljumović osudio vandalski čin

Nepoznati počionioci polomili su mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu kod Podgorice pokretačima narodnog ustanka u Crnoj Gori, 13. jula u Drugom svetskom ratu.

Spomenik je podignut na mestu gde je doneta odluka o podizanju narodnog ustanka 13. jula 1941. godine. Na spomenik su uklesana imena pripadnika Narodnooslobodilačke borbe koji su pokrenuli ustanak. Iz Građanske alijanse poručili su da su spremni da uplate neophodna sredstca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za obnavljanje spomenika. Predsednik Udruženja boraca i antifašista Pipera Milutin Ljumović osudio je vandalski čin.

- Spomenik je bio značajan ne samo u Crnoj Gori već i šire. Ovo je strašno. Niko decenijama nije ništa uradio ovom spomeniku i sad je neko slomio ploče na kojima su bila imena velikih ljudi. Nadam se da će policija naći počinioce jer zaslužuju najveću kaznu - kazao je Ljumović.

Istakao je da su na ploči bila upisana imena učesnika sastanka Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak koji su doneli odluku o podizanju 13. julskog ustanka. Od 1941. do 1945. godine u NOR-u je poginulo 250 Pipera, od toga njih 111 nije imalo više od 25 godina, a teritorija plemena Piper obuhvata prostor od razvalina stare Duklje do Trmanje, Štitova Lukavice i Martinića.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.