SLOVENIJA SLAVI 20 GODINA NEZAVISNOSTI

Izvor: Kurir, 25.Jun.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOVENIJA SLAVI 20 GODINA NEZAVISNOSTI

LJUBLJANA - Na današnji dan pre 20 godina Slovenija je proglasila samostalnost i izlazak iz bivše zajedničke države SFR Jugoslavije.

Pre dve decenije, slovenačka skupština je usvojila Ustav, ustavni zakon i Deklaraciju o nezavisnosti Republike Slovenije i 25. jun proglasila državnim praznikom - Danom državnosti.

Tim povodom sinoć je na Kongresnom trgu u Ljubljani održana centralna svečanost na kojoj je govorio predsednik Danilo Tirk, a manifestaciji su osim brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << građana prisustvovali i predsednici susednih država Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske.

Predsednik Tirk je naglasio da je država dragoceni instrument, koji, međutim, zahteva pažljivo ponašanje i mnogo veće poštovanje nego što ga ima danas.

"Ni nakon dvadeset godina nije do kraja prihvaćena spoznaja da imamo vlastitu državu i da smo za nju i njena dostignuća odgovorni upravo mi", dodao je Tirk.

Praznične svečanosti biće i danas nastavljene u celoj državi i među Slovencima u inostranstvu.

U Ljubljani se navodi da je osamostaljenje 1991. godine predstavljalo vrhunac demokratskih promena krajem 80-ih godina prošlog veka, ne samo u bivšoj Jugoslaviji već u svim nedemokratskim sistemima istočne Evrope.

Slovenci su 23. decembra 1990. godine na plebiscitu sa 88,5 odsto glasova podržali osamostaljenje, do kojeg je došlo sledeće godine.

Noć nakon proglašenja nezavisnosti, 27.juna je počeo napad JNA na Sloveniju, koji je nakon desetodnevnog rata okončan povlačenjem jugoslovenske vojske iz mlade države. U januaru 1992. godine Sloveniju je priznala Evropska zajednica, a u maju iste bivša jugoslovenska republika je postala članica Ujedinjenih nacija. Sada je i članica Evropske unije.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sve raste, jedino opada nezaposlenost

Izvor: Blic, 26.Jun.2011, 01:15

LJUBLJANA - Slovenija je proslavila 20. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, a razloga za slavlje bilo je, sudeći po statistici i raspoloženju slovenačkih vlasti, više nego ikada. ..U državi koja po razvijenosti prednjači među novim članicama EU jedino je nezaposlenost niža nego 1991, dok...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.