Izvor: Blic, 13.Okt.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOBODA! Pas tri godine proveo zarobljen između zgrada

Surovo odbačeno štene mešanca tri godine je provelo u rupi između devetospratnice, prodavnice i podruma.

Odbačena kao štene, mešanac je isuviše porastao da bi mogao da pobegne kroz uzanu rupu kroz koju sujoj stanovnici doturali hranu i vodu, piše Sajbirian tajms.

Dali su joj ime Zatvorenik iz Šato d’Ifa, zamka čuvenog po Diminoj knjizi Grof Monte Kristo.

Tokom hladnih zima u Kabarovsku, pas je lajao i zavijao.

Stanovnici okolnih zgrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su godinama pokušavali da izmame psa iz rupe i oslobode je, ali ona je bila suviše uplašena i ostajala im je van dosega. Svakodnevno su je hranili.

Pozivali su upomoć i Ministarstvo za vanredne situacije, ali su oni odbili da je spasu. Firma koja održava zgrade i prodavnica su odbile da pomognu, ali je na kraju javna kampanja uspela da pomogne da se živvotinja oslbodi.

Novi stanar u zgradi je bio toliko zapanjen činjenicom da je pas tri godine zarobljen, da je to pitanje pokrenuo u medijima i u pomoć su se javili aktivisti za zaštitu životinja. Ljudi su predlagali da se zid jednostavno razbije, ali u tom slučaju postojala je bojazan da bi pas mogao da strada ili da bude povređen.

- Proučili smo strukturu podruma i ispitali kakve su nam mogućnosti. Pas nije samo sedeo u uskom prolazu, već je imala i mali prolaz ispod podruma prodavnice. Naravno, vremenom je prokopala i neke prolaze u kojima je mogla da se kreće - kaže aktiviskinja katarina Dombrovskaja.

Zavarivač Andrej Černov se ponudio da proširi otvor kroz koji su psu doturali hranu i vodu, ali je pas odbio da izađe. Aktivistkinja Darija Stepantsova (27) se uvukla u maleni otvor.

- Mislila sam da mogu da se uvučem, bacim omču na psa i izvučem je. Ali kad sam došla donde, bila sam šokirana, tokom godina, pas je pas je iskopao tunele. U početku sam mislila da će biti nemoguće uhvatiti je. Ona se skrivala, a ja nisam mogla da se provučem. Doslovno sam morala da kopam da bih je dovukla. Dopuzala sam bliže, bacila omču preko njene glave i vezala joj njuškicu. U jednom trenutku sam došla do kraja zida i pomislila sam da se nikada neću izvući. Kako sam se izvlačila, vukla sam psa za sobom - priča Darija.

Darija kaže da se uplašila.

- Nije bilo prostora da se čovek zavuče ispod podruma i morala sam rukama da kopam. Udisala sam cement, pesak i prašinu. U nekoliko navrata sam bila očajna, ali to sam prebrodila. Poslednjim snagama sam uspela da izvučem psa kroz rupu - priseća se.

Psa su pregledali veterinari i utvrdili da je u suštini, u doborom stanju.

Sada se više ne zove Zatvorenik iz Šato d’Ifa, već je dobila ima Volja (sloboda)

Trenutno je u azilu, plaši se ljudi, otvorenog prostora i svetla. Pokušava da se sakrije, da pronađe zatvoreni prostor ili da kopa u zemlji. Ali ima nade da će naći dom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.