SKANDAL: Smene u SPC zbog nestalog zlata!

Izvor: Mondo, 07.Maj.2016, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL: Smene u SPC zbog nestalog zlata!

Profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Radomir Popović smenjen je s dužnosti starešine crkve Ružice i kapele Svete Petke na Kalemegdanu zbog sumnje u zloupotrebe, piše današnja štampa.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Kako pišu "Novosti", smena je usledila nakon što je otkriveno da je crkva oštećena za višemilionski iznos. Odluku o smeni Popovića doneo je patrijarh srpski Irinej, a protiv njega je pokrenut i crkvenosudski postupak, prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "Novosti".

Komisija formirana po nalogu patrijarha, koju je prevodio patrijarhov vikar vladika Arsenije, nedavno je izvršila vanrednu finansijsku kontrolu u beogradskoj crkvi Ružici.

Uvidom u arhiv i stanje u crkvenoj kasi primećen je niz problema u raspolaganju parohijskim novcem, navodi list.

U crkvenim krugovima nezvanično se pominje da je u trenutku popisa nedostajalo čak četiri kilograma zlata i tri kilograma srebra. Istovremeno, u parohijskoj kasi zatečen je veći broj zlatnih novčića bez priznanica i ikakve prateće dokumentacije o njihovom poreklu.

"U Crkvi se dugo sumnjalo u to da se iz crkve Ružice odliva veliki novac. Glas o zloupotrebama stigao je i do patrijarha Irineja, koji je rešio da stane na put krađi", rekao je za "Novosti" izvor iz vrha SPC.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE IZ CRKVE SVETE PETKE:

Formirana je i komisija koja je napravila presek finansijskog stanja, posle čega je odlučeno da Popović odmah bude smenjen s mesta starešine hrama i da se otvori zvanična crkvena istraga. Nije isključeno ni da patrijaršija podnese krivične prijave zbog ovih zloupotreba, dodao je izvor.

Na Popovićevo mesto postavljen je arhijerijski namesnik Vladimir Vukašinović, takođe sveštenik tog hrama. Među prvim potezima koje je povukao po preuzimanju dužnosti je smena blagajnika protojereja-stavrofora Dragomira Sanda, takođe profesora Bogoslovskog fakulteta

U vrhu SPC ne kriju da je reč o velikom skandalu, budući da su crkva Ružica i kapela Svete Petke među najvećim beogradskim svetinjama, piše list.

"Otuđeno zlato i srebro potiče od dobrovoljnih priloga vernika. Veliki broj ljudi daruje crkvu vrednim lančićima, prstenjem i zlatnim novcem.... U ovom slučaju skupoceni materijal u trenutku provere nije zatečen u crkvi, ali ni kod zlatara s kojim je posao ugovoren", tvrdi izvor "Novosti".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

PATRIJARH SMENIO STAREŠINU CRKVE RUŽICE: Oštetio crkvu za višemilionski iznos!

Izvor: Kurir, 07.Maj.2016

...Odluku o njegovoj smeni doneo je patrijarh Irinej, a protiv njega je pokrenut i crkvenosudski postupak..Komisija formirana po nalogu Njegove svetosti, koju je predvodio patrijarhov vikar vladika Arsenije, nedavno je izvršila vanrednu finansijsku kontrolu u crkvi Ružici Uvidom u arhiv i u stanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.