SKADARLIJA: Asfalt, ali biće i kamen

Izvor: Mondo, 10.Nov.2017, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKADARLIJA: Asfalt, ali biće i kamen

Mnogo komentara izazvala je vest o asfaltiranju Skadarlije, poznate beogradske boemske ulice (bar je nekada bila). Iz Grada kažu: na asfalt dolazi dosadašnji kamen, odnosno kaldrma. Vesić: "Kad se ne razumeju u taj posao, onda lupetaju".

Skadarlija. Nekada neizbežno mesto za dočeke novih godina, za razne proslave, kafanska druženja...

"Dva jelena", "Tri šešira", "Ima dana"... Nekada kultna mesta za dobra jela, srpske specijalitete, uz živu muziku. Turiste i danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dovode u ovaj kraj, koji je bio poznat po kaldrmi iz vremena Turaka. Tu je i kuća čuvenog pesnika Đure Jakšića...

Početkom 20. veka u Skadarskoj ulici, dugoj 500 metara, živeli su mnogi glumci, pesnici, slikari... otud i nadimak "boemski kraj".

Gradski oci su odlučili da renoviraju ulicu. Izvađen je kamen, koji je činio kaldrmu (koja nije baš bila idealna za pešačenje), pa je ulica asfaltirana.

Fotografije asfaltirane Skadarlije su izazvale mnogo komentara, ali iz Grada kažu da je to tek završetak prve faze radova, sa namerom da se ojača kolovozna konstruckija. Na asfalt će doći kamen.

Rok za završetak radova je 1. decembar.

У Скадарлији је све спремно за постављање калдрме, које почиње у понедељак. Најпре је постављен асфалт, како би била јача коловозна конструкција. Рок за завршетак радова је 1. децембар. pic.twitter.com/UyMIPxlwaa

— Град Београд (@beograd_rs) November 10, 2017

Gradski menadžer Goran Vesić reagovao je na komentare na društvenim mrežama ističući da u ponedeljak, 13. novembra, počinje postavljanje, odnosno vraćanje stare turske kaldrme koja je u međuvremenu restauirana.

"Vidim da se na društvenim mrežama dele slike asfaltne podloge u Skadarliji. Razumem da pojedini građani ne razumeju tehnologiju rekonstrukcije, ali su mi smešni opozicioni političari opšte prakse koji od ovoga prave politiku. A i šta bi kada politiku nemaju", rekao je Vesić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Kada je Skadarlija preuređena 1966. godine ispod turske kaldrme nije postavljan asfalt, naveo je on i dodao da je zbog toga kaldrma na pojedinim mestima bila deormisana.

"Asfalt kao podloga ne dozvoljava deformacije podloge i ispiranje kamenog agregata u podlozi. Asfaltnom podlogom se poboljšava stabilnost kaldrme ili bilo koje druge završne obloge bilo da je u pitanju kocka ili ploča. Na isti način, sa asfaltnom podlogom rađeno je ispred Doma omladine, na Cvetnom trgu, u ulicima Vuka Karadžića, Cara Lazara i Zmaj Jovinoj kao i na Obilićevom vencu", rekao je Vesić.

Dodao je da građani ne treba da brinu jer se turska kaldrma vraća u Skadarliju od ponedeljka.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.