SITUACIJA NIJE DOBRA Vatrena stihija ne jenjava kod Dubrovnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 23:07

"SITUACIJA NIJE DOBRA" Vatrena stihija ne jenjava kod Dubrovnika

Požari se brzo šire, Župa je opština koja je mala površinom, a puno naseljena i turistički razvijena tako da sad moramo jako brinuti šta će se događati, rekao je Simović.

Dva velika požara buknula su u ponedeljak uveče u okolini Dubrovnika, od kojih je jedan u Župi dubrovačkoj zapretio i kućama, koje su srećom odbranjene.

Gašenje požara otežava jak vetar.

Stjepan Simović, zapovednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << županije, kaže da je stanje na terenu neizvesno.

- Nije dobra situacija, jak vetar nam je otežavao celo jutro, ali ovaj orkanski vetar koji je krenuo popodne poremetio je sve ono što smo radili i trudili se. Sve je pošlo bukvalno nizbrdo - izjavio je Simović.

Požar se gasi na dva fronta, istočnoj i zapadnoj.

- Požari se brzo šire, Župa je opština koja je mala površinom, a puno naseljena i turistički razvijena tako da sad moramo jako brinuti šta će se događati - rekao je Simović.

On je rekao da jugoistočni vetar otežava situaciju.

- Neverovatno je da ga on goni gore, pa ga vrati dole, kao da duva jugo pa bura, a ako krene na buru, imaćemo jako velikih problema - zabrinut je Simović koji dodaje da iznad Vrela postoji takođe problem.

- Aktivirao se jedan požar i tamo imamo jedan front koji je jako zahtevan - rekao je.

Kanaderi su se zbog vetra povukli, pa borba s požarima zavisi samo od ljudskih snaga.

- Danas su bila dva kanadera ceo dan, ali jednostavno ne ide, jak im je vetar, nisu mogli da rade. Turbulencije su bile velike i jaki udari vetra - objasnio je Simović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.