SEVERNA KOREJA GRADI EKSPERIMENTALNI A-REAKTOR

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEVERNA KOREJA GRADI EKSPERIMENTALNI A-REAKTOR

SEUL - Satelitski snimci privatnog američkog Instituta za bezbednost pokazuju da Severna Koreja gradi eksperimentalni nuklearni reaktor na laku vodu u svom atomskom centru Jongbjonu, a to potvrđuju i pojedini stručnjaci iz SAD.

Pjongjang je još u martu najavio takav poduhvat, uz korišćenje vlastitog nuklearnog goriva, a dva američka stručnjaka, koji su nedavno boravili u Severnoj Koreji, kažu da je izgradnja reaktora već počela, preneo je AP.

Reaktor snage 25 do 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << megavata prividno je namenjen proizvodnji energije za civilne potrebe, ali takvo postrojenje može da podstakne obogaćivanje uranijuma koje na visokom nivou daje mogućnost pravljenja atomske bombe. Svi nuklearni projekti Severne Koreje izazivaju veliko interesovanje u svetu, posebno u SAD, gde se smatra da je cilj Pjongjanga stvaranje arsenala atomskog oružja. Pjongjang je već izvršio dve nuklearne probe, 2006. i 2009. godine, zbog čega je izazvao međunarodnu osudu i dobio sankcije UN.

Novi satelitski snimci pojavljuju se u vreme kad se Severna Koreja nalazi pod snažnim pritiskom da prihvati nastavak razgovora o njenim nuklearnim ambicijama, iz kojih je istupila prošle godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.