Izvor: B92, 13.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEVERNA ALIJANSA USLA U KABUL

Kabul -- Opoziciona Severna alijansa usla je tokom noci u glavni grad Avganistana, Kabul, javljaju svetske agencije. BBC prenosi da je televizija Al Dzazira javila kako su opozicione snage zauzele i aerodrom u Kandaharu. Reporteri sa lica mesta javljaju da stanovnici Kabula slave odlazak Talibana i isticu da je Severna alijansa usla u grad i pored preporuke SAD da to ne cini. Talibaniska ambasada u Pakistanu saopstila je da su Talibani odveli u svoje uporiste u Kandaharu 8 humanitarnih radnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su pocetkom avgusta uhapseni i optuzeni da su sirili hriscanstvo, rekao je u utorak otac jednog od uhapsenih.

Agencija AP javila je u ponedeljak uvece da Talibani napustaju Kabul, sto je Bela kuca delimicno potvrdila, javlja za B92 Milan Pavlica, novinar "Glasa Amerike". Ova vojna pobeda u Kabulu zadace glavobolje Busovoj diplomatiji, koja pokusava da pronadje politicko resenje za Avganistan posle Talibana. Vojni strucnjaci upozoravaju da se Talibani mozda planski povlace, jer ne mogu da zadrze gradove i pripremaju klopku ili kontraofanzivu u planinama. S druge strane, britanski premijer Bler kaze da se rezim Talibana raspada, ali da je rat deleko od kraja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.