Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE pozvao na suđenje Šešelju

Strazbur, Beograd -- Savet Evrope usvojio amandman kojim poziva Haški tribunal da odredi datum početka suđenja Vojislavu Šešelju.

Taj amandman nisu potpisali članovi delagacije iz Demokratske stranke i G17 plus. Da bi sakupili dovoljno potpisa za podnošenje amandmana, poslanicima Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije pridružili su se Andrija Mandić iz Srpske narodne stranke iz Crne Gore i Dario Rivolata iz stranke Silvija Berluskonija Forca Italija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Amandan su prvo prihvatili autor izveštaja Toni Lojd i Komitet za pravna pitanja i ljudska prava. Rasel Džonston, engleski parlamentarac, jedini je koji se javio za reč da se javno usprotivi tom amandamu, navodeći da je Šešelj optužen za strašne zločine.

Reagujući na amandman, Karla del Ponte je rekla da je Šešelj sam kriv što mu suđenje nije počelo jer je proces prekinuo štrajkom glađu. Ona je navela da se ulaže trud da se proces ubrza, ali da to dosta zavisi od toga da li će se Šešelj sam braniti.

Američki advokat tuži UN za kršenje ljudskih prava

Američki advokat Džonatan Levi najavio je danas da će od Vrhovnog suda SAD tražiti odborenje za pokretanje tužbe protiv UN, zbog kršenja ljudskih prava Vojislava Šešelja koji se već pet godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Na konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke Levi je rekao da je dobio odobrenje od Šešelja za pokretanje takve tužbe i istakao da je to samo jedna od akcija čiji je cilj oslobađanje lidera radikala.

Levi, koji je i član Međunarodnog komiteta za odbranu Šešelja, rekao je da je veoma važno da Vrhovni sud SAD ustanovi da su u slučaju Šešelja kršena njegova prava, jer će to imati posledice po sve ostalo.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić rekao je da je Levi pristao da pomogne odbranu i oslobađanje Šeselja bez novca jer smatra da je moralno pomagati onima čija su ljudska prava ugrožena.

Najavljujući učešće Levija na subotnjem naučnom skupu posvećenom delu Vojislava Šešelja u Sava centru, Vučić je rekao da je taj advokat 1999. godine podneo tužbu protiv Vatikanske banke, optužujući je za krađu zlata i dragocenosti, pre svega od Srba, tokom Drugog svetskog rata.

Levi, takođe, priprema tužbu protiv NATO-a zbog upotrebe kancerogenog osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, naveo je Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.