SDS kritikuje Vučića

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS kritikuje Vučića

Sodijaldemokratska stranka odbacila je navode koje na sednici skupštine u sredu izneo premijer Aleksandar Vučić.

SDS je ocenila da se na taj način nastavlja praksa nepreuzimanja odgovornosti za vođenje neodgovorne ekonomske politike u periodu posle 2012. godine.

Povodom navoda premijera da vlada preuzima dugove Srbijagasa koje je napravio bivši režim, SDS podseća da je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji je napravio dugove u prethodnim godinama i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktor te kompanije i koalicioni partner Vučićeve SNS.

"Kako to da premijer istovremeno kritikuje nastale dugove i loše vođenje preduzeća, a već skoro četiri godine ne smenjuje Dušana Bajatovića", zapitale su socijaldemokrate.

Kako podseća SDS, premijer je, takođe, optužio vladu Mirka Cvetkovića da je 2009. imala pad BDP od čak 3,4 odsto i rekao da je njegova vlada ostvarila rast BDP.

Međutim, kako navodi SDS, u poređenju sa regionom, Srbija danas ima veći rast BDP samo od Hrvatske, dok su sve druge zemlje sa daleko većim rastom BDP.

Sa druge strane, usred velike ekonomske krize u čitavoj Evropi 2009. godine, Srbija je imala jedan od najmanjih padova BDP u regionu zahvaljujući tadašnjoj ekonomskoj politici zamrzavanja (ne smanjenja kao danas) plata i penzija i povećanja investicija, napominju iz SDS.

Dalje se navodi da je premijer rekao da ove godine prvi put posle 43 godine nije bilo rebalansa budžeta, a da je, kako navodi SDS, skupština usvojila rebalans budžeta pre nekoliko nedelja, sa ciljem da se isplati jednokratna naknada prosvetarima.

Povodom Vučićeve izjave da je 2011. godina bila uspešna “zbog 'Delezea' i Miškovića” i da su samo oni imali korist od toga, SDS tvrdi da je istina da je Mišković prvi put za takvu transakciju platio porez, da je najveći deo novca išao dobavljačima za dug i da je to bilo rešavanje problema njihove likvidnosti.

Takođe, dodaje se u saopštenju, predstavnici države su zbog toga godinu dana ubeđivali sve potencijalne investitore da bi rešili problem.

SDS ne poriče da se ova vlada zadužuje jeftinije nego prethodne, ali napominje da razlog za to "nije, kako se to pokušava predstaviti, u velikim naporima vlade da se dobije niža kamatna stopa, već u objektivnim okolnostima na tržištu".

"U periodu 2008-2011. referentna kamatna stopa na evro je bila u jednom periodu čak pet odsto, dok je danas ona skoro nula, jer centralne banke EU, SAD i drugih razvijenih zemalja vode politiku jeftinog novca", navodi SDS.

Sa druge strane, kako se dodaje, usled krize i pada tražnje za novcem, banke su značajno smanjile marže.

Dakle, krediti su danas znatno jeftiniji nego pre 2012, ali to nikako nije rezultat rada vlade, smatra SDS.

Ta stranka je pozvala premijera da, kako se navodi, prestane da krivicu za svoje neuspehe prebacuje na prethodnike, već da za sopstvene neuspehe preuzme odgovornost.

"Pitamo premijera, koliko je jos godina potrebno da prođe da bi se priznalo da je za lošu ekonomsku situaciju danas u Srbiji odgovorna vlast nakon 2012. godine", naovde socijaldemokrate.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.