SDP: Utvrditi ustavnost aktuelne vlasti u FBiH

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Dec.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDP: Utvrditi ustavnost aktuelne vlasti u FBiH

SARAJEVO- Delegati SDP-a BiH u Domu naroda federalnog Parlamenta pokrenuće procedure kako bi pred Ustavnim sudom Federacije BiH bila utvrđena ustavnost aktuelne vlasti u ovom entitetu, kao i svih akata koje je usvojio Dom naroda.

Predsjedništvo SDP-a BiH pozvalo je predstavnike vladajuće koalicije da učestvuju u rješavanju ovog problema kako ne bi došlo do velike ustavno-političke krize, a od rukovodstva Doma naroda je zatraženo da ubuduće sve odluke donosi sa najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 30 glasova delegata.

Na sjednici Predsjedništva analizirano je rješenje Ustavnog suda FBiH, koji nije prihvatio razmatranje zahtjeva za ocjenu povrede vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda, a koji se tiče izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Ustavni sud je u rješenju naveo da ovaj postupak pokretanja zaštite vitalnog interesa nije validan, jer je za njega potrebna dvotrećinska većina od 17 delegata, koliko svaki klub naroda po Ustavu mora imati.

Klub Srba trenutno ima izabranih 13 delegata, a postupak je pokrenulo njih 10. S obzirom na ovakvo tumačanje, stav SDP BiH je da shodno ovom rješenju Ustavnog suda FBiH, postoji opravdana sumnja da FBiH nema izvršnu vlast izabranu u skladu sa Ustavom, niti su brojni akti prihvaćeni u Domu naroda nakon njegovog izbora u skladu sa Ustavom.

S obzirom na činjenicu da Klub Srba ima 13 delegata umjesto 17, Dom naroda Parlamenta FBiH ima 54 umjesto 58 delegata, koliko je određeno Ustavom.

Prema navedenom tumačenju Ustavnog suda, natpolovična većina od 30 delegata potrebna je i za usvajanje zakona i drugih odluka, a ne većina od 28 delegata, koliko se u proteklih godinu dana smatralo dovoljnim.

"To znači da su svi akti koji su usvojeni sa 28 ili 29 glasova neustavni, a među njima je i Zakon o radu, ali i niz drugih propisa", dodaju u saopštenju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.