Izvor: B92, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SARADNJA SRJ I HRVATSKE NA EKSHUMACIJAMA

Predsednik jugoslovenske Komisije za humanitarna pitanja i nestala lica Maksim Korac i predstavnik Ureda hrvatske vlade za zatocene i nestale Ivan Grujic najavili su u sredu da ce 10. juna poceti ekshumacija grobnice u Novom Sadu u kojoj je pronadjeno 87 tela, od kojih je za njih 60 zainteresovana Hrvatska. Posle sastanka u beogradskoj Palati federacije, Korac i Grujic su izjavili da su u toku ekshumacije grobnica u obe republike sa ciljem da se do kraja godine resi najveci broj sudbina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nestalih lica. Ekshumaciju grobnice u Novom Sadu posmatrace i hrvatski patolozi, koji su vec identifikovali i preuzeli 12 tela, a bice im predato i jos 48 tela za koje ce u Hrvatskoj biti izvrsena analiza putem DNA.

Prema Koracevim recima, u SRJ je ukupno oko 300 posmrtnih ostataka nepoznatnih lica i ocekuje se da ce bar njih 200 biti identifikovano do kraja godine.

Pozvacemo i komisije za nestala lica iz Bosne i Hercegovine, posto je verovatno da se i njhovi drzavljani nalaze u tim grobnicama, kazao je Korac i dodao da je Republika Srpska prijavila nestanak 270 lica, za koja smatra da su bacena u Savu.

Predstavnik hrvatske vlade, Ivan Grujic je rekao da je Hrvatska zatrazila od jugoslovenskih vlasti da se sve osobe koje su pokopane kao neidentifikovane na teritoriji SRJ, ekshumiraju i predaju Hrvatskoj, gde ce se raditi na njihovoj identifikaciji. Eksperti iz SRJ ce moci da posmatraju ekshumaciju, a porodice mogu da, u organizaciji hrvatske vlade, dolaze u Zagreb na identifikaciju i da preuzmu tela poginulih, kazao je on.

Grujic je rekao da Hrvatska trazi 1.368 nestalih lica, a da je u 132 masovne grobnice pronadjeno 3.300 zrtava od kojih je 80 odsto identifikovano. To su, kako je rekao Grujic, zrtve iz 1991. i 1992.

godine, medju kojima je oko osam odsto Srba.

U grobnicama iz 1994. i 1995. godine su pretezno zrtve srpske nacionalnosti, rekao je Grujic i dodao da je Hrvatska predala SRJ 660 dosijea o licima koja su poginula tokom akcija hrvatske vojske "Bljesak"

i "Oluja". Hrvatski parlament je 1995. godine saopstio da je u tim akcijama poginulo 911 Srba, od kojih je 240 identifikovano.

Uz prisustvo porodica i strucnjaka iz SRJ, izvrsena je ekshumacija 300 posmrtnih ostataka iz grobnice u Kninu, u saradnji sa Haskim tribunalom.

Od 47 tela koja su pregledana iz kninske grobnice njih 38 je identifikovano i porodice su preuzele i sahranile njihova tela na mestima za koja su se opredelili, kazao je Grujic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.