Izvor: B92, 03.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMOUPRAVA NA TERITORIJAMA SA HRVATSKOM VECINOM U BIH

Hrvatski narodni sabor, koji cine predstavnici stranaka bosanskih Hrvata okupljenih oko HDZ BiH, doneo je u Mostaru odluku o izlasku bosanskih Hrvata iz federacije BiH i uspostavljanju privremene samouprave na teritorijama sa hrvatskom vecinom, javlja dopisnik Radija B92 Zoran Zuza. Prethodno su predstavnici HDZ-a istupili iz svih drzavnih organa Bosne i Hercegovine nezadovoljni nacinom njihovog formiranja i uspostavljanjem organa vlasti demokratske alijanse za promene predvodjene SDP-om.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema odlukama Hrvatskog narodnog sabora privremena samouprava preuzece duznosti organa vlasti Federacije BiH na teritorijama sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom u Bosni. Sediste Medjuzupanijskog vijeca bice u Mostaru, a samouprava ce imati zastavu, grb, pecat i sva ostala obelezja drzavnosti. Nece se priznavati odluke vlasti u Sarajevu, kao ni odluke medjunarodne administracije koje bi bile suprotne interesima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, navodi se u odluci o formiranju Medjuzupanijskog vijeca.

Stranke okupljene oko HDZ ovim su, prakticno vec formirale hrvatski entitet u Bosni, ali su ipak ostavile rok od 15 dana da se sve odluke Hrvatskog narodnog sabora povuku ukoliko medjunarodna zajednica povuce odluku o obrazovanju Doma naroda Federalnog parlamenta, prema kojoj HDZ, kao pobednik novembarskih izbora, nema apsolutnu vecinu u tom parlamentarnom telu. Takodje se trazi povratak principa pariteta, rotacije i konsenzusa u zajednicke BiH organe vlasti i postovanje svih izbornih rezultata. Hrvatski narodni sabor predlozio je i novo uredjenje Bosne, bez entiteta, ali sa, kako se navodi u usvojenoj platformi, vise federalnih jedinica. Potpredsednik Hrvatskog sabora Zdravko Tomac koji je prisustvovao skupu u Mostaru, podrzao je platformu, ali ne i odluku o formiranju hrvatske samouprave u Bosni. "Imamo rezerve prema jednostranim odlukama kojima se krsi Dejton i Ustav Bosne i Hercegovine. Mnogi cekaju da se Hrvati iskljuce iz sistema i da zavrse kao Palestinci", rekao je Tomac obracajuci se ucesnicima mostarskog skupa. Vise hiljada gradjana, koji su dovozeni autobusima iz cele Bosne i Hercegovine, pozdravilo je odluke Hrvatskog narodnog sabora, koje im je saopstio hrvatski clan Predsednistva BiH i lider HDZ Ane Jelavic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.