SAD uvele sankcije Iranu

Izvor: B92, 07.Dec.2021, 22:55

SAD uvele sankcije Iranu

Američke vlasti uvele su večeras sankcije protiv desetak iranskih zvaničnika i entiteta, među kojima su dve jedinice snaga bezbednosti.

Povod su "teško kršenje ljudskih prava" u Iranu.

Sankcije su uvedene usred nastavka ključnih pregovora za spasavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom program iz kojeg su SAD istupile za vreme prethodnog predsednika Donalda Trampa (Trump).

Sankcije se odnose na dve specijalne jedinice iranskih snaga bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna je odgovorna za održavanje reda, a druga za borbu protiv terorizma.

Američke vlasti navode da sankcije uvode zbog represije nad demonstrantima. Sankcije su uvedene i protiv komandanata tih jedinica Hasana Karamija i Mohsena Ebrahimija. Na meti sankcija su službe dva zatvora u Iranu, jer su pogubile neke zatvorenike.

Iranski pregovarač za oživljavanje međunarodnog sporazuma Ali Bagheri izjavio je ranije danas da će u četvrtak u Beču biti nastavljeni pregovori.

Tu vest je potvrdio i šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves). Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.