SAD ukidaju klimatske promene, uvode vremenske ekstreme

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD ukidaju klimatske promene, uvode "vremenske ekstreme"

Vašington -- Zaposlenima u američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA) rečeno je da izbegavaju frazu klimatske promene, piše britanski "Gardijan".

Kako navode, zaposlenima je umesto toga rečeno da koriste izraz "vremenski ekstremi".

Prepiska zaposlenih u Službi zaštite prirodnih resursa (NRCS), dela Ministarstva poljoprivrede koje se bavi zaštitom zemljišta, pokazuje da administracija Donalda Trampa pokušava da promeni jezik koji neki zaposleni koriste kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govore o klimatskim promenama, navodi britanski list.

Direktorka zadužena za zdravlje zemljišta Bjanka Mebijus Klun poslala je zaposlenima listu izraza za izbegavanje i njihove zamene.

Na listi izraza koje ne treba koristiti nalaze se: "klimatske promene" koje treba zameniti "vremenskim ekstremom", "prilagođavanje klimatskim promenama" umesto koga će se ubuduće koristiti "otpornost na vremenske ekstreme".

Još jedan od izraza koji zaposleni neće smeti da koriste jeste "smanjenje štetnih gasova", a umesto njega će se koristi fraza "stvaranje organskih materija u tlu".

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u junu da se Amerika povlači iz Pariskog sporazuma o klimi.

Pariski sporazum obavezuje SAD i 187 drugih zemalja da globalne temperature drže ispod nivoa od dva stepena Celzijusova iznad nivoa predindustrijskog doba i da rade na njihovom ograničenju čak i više, maksimalno do stepen i po iznad tog nivoa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.