SAD u odbrani Crvenog mora; Španja odlučila: Nećemo da učestvujemo

Izvor: B92, 24.Dec.2023, 16:50

SAD u odbrani Crvenog mora; Španja odlučila: Nećemo da učestvujemo

Španija neće učestvovati u međunarodnoj koaliciji za zaštitu pomorskog saobraćaja u Crvenom moru od napada jemenskih Huti pobunjenika.

Špansko Ministarstvo je sapštilo da se, u drugu ruku, Španija neće protiviti učestvovanju evropskih zemalja u okviru konkretne misije.

Španska vlada je u saopštenju sinoć ukazala da za zaštitu pomorskog trgovinskog saobraćaja u Crvenom moru treba da se stvori konkretna misija tome posvećena.

Ta "ad hok" misija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da ima polje delovanja, sopstvena sredstva i ciljeve o kojima će odlučiti nadležna tela EU, navelo je špansko Ministarstvo dodajući da se ni na koji način ne protivi formiranju takve misije. Ali takođe da Španija neće učestvovati u njoj.

Dan pre toga Bela kuća je saopštila da su u telefonskom razgovoru u petak predsednik SAD Džo Bajden i španski premijer Pedro Sančes osudili nedavne napade Huti pobunjenika na trgovinske brodove u Crvenom moru.

Vojnu koaliciju u Crvenom moru nazvanu "Čuvar prosperiteta" predvode SAD, i cilj im je da okončaju napade Hutija na brodove koje ti pobunjenici smatraju da su vezani za Izrael.

Napadi su u velikoj meri poremetili pomorski saobraćaj, i brojne kompanije su odlučile da prekinu svaki tranzit preko Crvenog mora.

Španija smatra da misija u Crvenom moru nema nikakve veze sa evropskom operacijom Atalanta koja se od 2008. bori protiv piraterije u Indijskom okeanu.

Špansko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da misija Atalanta trenutno obuhvata samo Španiju i samo jedan brod, fregatu Viktorija, ukazujući da nedavno pojačanje piraterije u toj zoni traži maksimalno delovanje te misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.