SAD spremne da se bore i pobede Rusiju u Evropi

Izvor: B92, 26.Feb.2016, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD spremne da se "bore i pobede" Rusiju u Evropi

SAD su spremne "da se bore i da pobede" Rusiju u Evropi ukoliko to bude neophodno, izjavio je šef komande SAD u Evropi, general Filip Bridlav.

"Spremni smo da se, ukoliko to bude neophodno, borimo i pobedimo", rekao je Bridlav obraćajući se Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma SAD, koji se bavi temom suprotstavljanja "ruskoj agresiji" u Evropi.

"Ne želimo da ratujemo, ali smo dužni da raspolažemo mogućnostima za to", objasnio je general govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o neophodnosti povećanja vojnih snaga u Evropi.

Ranije u januaru komanda oružanih snaga SAD u Evropi objavila je obnovljenu vojnu strategiju na evropskom kontinentu koja podrazumeva obuzdavanje Rusije i podršku NATO-u.

Bridlav je, takođe, rekao da SAD proučavaju mogućnost obuzdavanja Rusije na Arktiku, ali da zasad nisu spremne da kažu kako bi to mogle da ostvare.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je saopštio da Rusija ne namerava da se bavi militarizacijom Arktika i da su njena dejstva u tom regionu suzdržana, ali neophodna.

Poslednjih godina Rusija je počela aktivno da osvaja svoje severne teritorije, što uključuje dobijanje uglja, kao i razvoj Severnog morskog puta koji u sve većoj meri postaje alternativna maršruta iz Evrope u Aziju.

Prema rečima vicepremijera Rusije Dmitrija Rogozina, zadatak Rusije nije da militarizuje Arktik nego da realizuje svoje ekonomske interese u njemu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Amerika spremna da se bori i pobedi Rusiju u Evropi"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2016

"Spremni smo da se, ukoliko to bude neophodno, suprotstavimo ruskoj agresiji", rekao je šef komande SAD u Evropi, general Filip Bridlav obraćajući se Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma SAD...- Ne želimo da ratujemo, ali smo dužni da raspolažemo mogućnostima za to - objasnio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.