SAD osudile paljenje Kurana u Švedskoj

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 23:31

SAD osudile paljenje Kurana u Švedskoj

Portparol američkog Stejt departmenta Met Miler, danas je izjavio da SAD osuđuju paljenje Kurana ispred džamije u Švedskoj.

Ali je i naveo da je izdavanje dozvole za demonstracije podrška slobodi izdržavanja, i da to nije odobravanje takve akcije.

Miler je rekao da Vašington veruje da su demonstracije stvorile ''okruženje straha'', koje ograničava sposobnost muslimana da slobodno ispovedaju svoju veru.

''Verujemo da su demonstracije stvorile okruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << straha koje će uticati na sposobnost muslimana i pripadnika drugih verskih manjinskih grupa da slobodno ostvaruju svoje pravo na slobodu veroispovesti ili uverenja u Švedskoj'', kazao je Miler.

On je izbegao da odgovori na pitanje da li će demonstracije i njihove posledice imati uticaja na odnose Turske i Švedske, a samim tim i na njenu kandidaturu za članstvo NATO, ali je ponovio stav Vašingtona da je ta nordijska zemlja spremna da se pridruži Alijansi.

"Vreme je da se pređe na puno pristupanje Švedske NATO-u'', rekao je Miler.

Jedan od dvojice organizatora jučerašnjeg okupljanja, čije je održavanje dozvolila švedska policija, pocepao je i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Oko 200 ljudi posmatralo je kako muškarac cepa stranice kopije Kurana i njima briše cipele, a potom na knjigu stavlja komad slanine i pali je.

Švedska policija je dala dozvolu za održavanje protesta protiv Kurana, ali je nakon toga optužila demonstranta da je izvršio za agitaciju protiv neke etničke ili nacionalne grupe.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je Švedsku zbog spaljivanja Kurana u Stokholmu i rekao da Turska nikada neće pokleknuti pred politikom provokacija ili pretnji.

Švedska je zatražila članstvo u NATO nakon početka rata u Ukrajini, ali Turska još nije ratifikovala pristupnicu, što moraju da učine sve trenutne članice Alijanse, zbog toga što smatra da Švedska pruža ''utočište'' osobama koje Ankara smatra teroristima i čije izručenje zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD osudile paljenje Kurana u Švedskoj

Izvor: Blic, 29.Jun.2023

Portparol američkog Stejt departmenta Met Miler, danas je izjavio da SAD osuđuju paljenje Kurana ispred džamije u Švedskoj, ali i naveo da je izdavanje dozvole za demonstracije podrška slobodi izdržavanja, i da to nije odobravanje takve akcije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.