SAD optužuju Rusiju i Kinu zbog nuklearnog oružja

Izvor: B92, 30.Jan.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD optužuju Rusiju i Kinu zbog nuklearnog oružja

Vašington, Peking -- Američke vlasti su danas optužile Kinu i Rusiju da nisu u potpunosti obelodanile svoj nuklearni program, tražeći veću transparentnost.

Andrea Tompson, američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i pitanja medjunarodne bezbednosti, izjavila je na sastanku u Pekingu sa zvaničnicima pet stalnih članica Saveta bezednosti UN, da postoje "nejednaki rezultati" o transparentnosti nuklearnog oružja.

Sastanak je održan u svetlu spora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između Moskve i Vašingtona o primeni sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Nedavno održani pregovori između dve strane nisu urodili plodom.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je u oktobru da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su pre 30 godina, u sovjetsko vreme, potpisali Vašington i Moskva. Tramp je optužio Rusiju da je prekršila taj sporazum, što je Moskva demantovala.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD pozvale Rusiju i Kinu na transparentnost o nuklearnom oružju

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2019

Američke vlasti su danas optužile Kinu i Rusiju da nisu u potpunosti obelodanile svoj nuklearni program, tražeći veću transparentnost...Andrea Tompson, američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbednosti, izjavila je na sastanku u Pekingu sa zvaničnicima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.