SAD nude brdo para da saznaju ko su sponzori Hamasa

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 17:21

SAD nude brdo para da saznaju ko su sponzori Hamasa

SAD nude 10 miliona dolara za informaciju o pet sponzora Hamasa ili bilo šta što bi dovelo do ometanja finansijskih mehanizama palestinske militantne grupe.

To je saopštio danas Stejt department.

Ponuda dolazi nakon četiri paketa sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Hamasu, nakon što je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela 7. oktobra i ubila 1.200 ljudi, otevši pritom oko 240, navodi Rojters.

U izraelskim napadima, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usledili nakon 7. oktobra, ubijeno je najmanje 22.600 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja iz Gaze, dok je veći deo enklave uništen.

Pet osoba koje se smatraju finansijerima Hamasa su Abelbasit Hamza Elhasan Hair, Amer Kamal Šarif Alšava, Ahmed Sadu Džadala i Muhamed Ahmad Abd al-Dajim Nasrala, koji su i ranije u SAD bili označeni kao teroristi, dodao je Stejt department.

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, iz Sudana, učestvovao je u upravljanju brojnim kompanijama Hamasa i učestvovao je u transferu 20 miliona dolara miltantnoj grupi, dodalo je američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da je povezan sa sudanskim predsednikom Omarom Baširom i islamskim grupama koje narušavaju stabilnost u Sudanu.

Alšava, Džaleb i Džadala su deo investicione mreže Hamasa u Turskoj, napominje Stejt department.

Nasrala ima bliske odnose sa iranskim pravnim subjektima i bio je umešan u prebacivanje desetine miliona dolara Hamasu, uključujući i vojno krilo.

Stejt department ističe da je u oktobru bio u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.