SAD, kompanija kažnjena sa 500 miliona dolara

Izvor: RTS, 14.Maj.2013, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD, kompanija kažnjena sa 500 miliona dolara

Podružnica najveće indijske farmaceutske kompanije u SAD kažnjena sa rekordnih 500 miliona dolara zbog prodaje falsifikovanih lekova i laganja federalnih regulatora. Ova kompanija priznala da je prodavala nečiste lekove napravljene u Indiji.

Američka podružnica najveće indijske farmaceutske kompanije pristala je da plati kazne u iznosu od rekordnih 500 miliona dolara zbog prodaje falsifikovanih lekova i laganja federalnih regulatora.

Federalni istražitelji su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštili da je to najveća finansijska kazna izrečena kompaniji za proizvodnju generičkih lekova zbog kršenja zakona o hrani, lekovima i kozmetici.

Istraga procesa proizvodnje u kompaniji Ranbahy USA trajala je godinu dana.

Filijala kompanije Ranbaxy Laboratories Limited priznala je krivicu po otpužnici da je prodavala nečiste lekove napravljene na dva mesta za proizvodnju u Indiji.

Kompanija je pristala da reši građanske parnice sa svih 50 američkih država i distriktom Kolumbija.

Među falsifikovanim lekovima bile su generičke verzije antibiotika i drugih lekova za lečenje težih slučajeva akni, epilepsije i nervnih oboljenja.

Nije poznato da li su lekovi, čiji su se jačina, čistoća ili kvalitet razlikovali od specifikacija, izazvali neke zdravstvene probleme.

Ranbaxy je priznao da je davao lažne izjave američkoj Administraciji za hranu i lekove u godišnjim izveštajima 2006. i 2007. godine o datumima testiranja lekova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.